Virágzó vidékünk

Holt-tengeri vízben fürödhetünk Bellengszencsén

Érsekújvártól alig több mint 20 kilométerre fekvő Bellegszencse, avagy szlovák nevén Podhajska település vize a Holt-tengerével megegyező összetételű és egyedülálló Közép-Európában.
Szlovákia településeit járva, az útikönyvet böngészve rengeteg termálvizes forrásra, és körülöttük kialakított fürdő komplexumra bukkanhatunk. Közülük sok tekintetben kiemelkedik Podhajska fürdője – írja a termálfürdő.hu.

A fürdő vizének összetétele megegyezik az izraeli Holt-tengerével

Az Esztergomból körülbelül egy óra alatt elérhető, Érsekújvár melletti Podhajska valójában ugyanolyan, mint bármely más község Szlovákiában: hangulatos kis utcák, remek túraútvonalak, a kocsmában finom sör és sztrapacska. De Bellegszencsén a vidéki hangulaton és a gyalogtúrán kívül más is várja az látogatókat: a Közép-Európában egyetlen sós termálvíz.
Fotó: holidayinfo.sk
Fotó: holidayinfo.sk
A 2003-ban végzett kutatások alapján a fürdő vizének összetétele közel azonos az izraeli Holt-tenger vizével. A sós termálvíz, melynek hőmérséklete körülbelül 80 ° C és körülbelül 1900 méter mélységből tör a felszínre, gyógyító hatással van a légzőszervi megbetegedésekre, ér és ízületi problémák, valamint a reuma kezelésére. Továbbá a vízben, nyomokban előforduló ásványi anyagok, mint plkdául a lítium – jótékony hatással van az ízületi gyulladások kezelésére (köszvény), a jód – a pajzsmirigyre, a kalcium vegyületek – a különféle törések utókezelésére és a szulfátok – a különféle bőrbetegségek kezelésében segítenek. A nyári szezonban 10 kültéri medence áll a fürdőzők rendelkezésére, melyekben 26-38 ° C-os a víz hőmérséklete.

Teljes testi-lelki felfrissülés

A kiegészítő szolgáltatások, mint a különféle masszázsok, hidromasszázs kádak, szauna, fitnesz, szolárium, szépségszalon, fodrászat egy külön részben kaptak helyet a komplexum területén. Emellett különféle sportolási lehetőségek: röplabdapálya, strandröplabda-pálya, gyermekjátszótér és vízi csúszdák is gondoskodnak a fürdőzők jó hangulatáról. A különleges megvilágítású szaunavilág egyszerűen gyönyörű. A klasszikus finn szauna mellett antik szobrokkal díszített, gyógynövényes és sóaromás gőzkabin, „tengeri fürdő”, „trópusi eső”, melegített pihenőpadok, „vízi pokol” (38 fokos masszázsfürdő, mely közben felülről kellemes hűvös vízzel permetezik a fürdőző arcát), és számos más kiegészítő biztosítja a teljes ellazulást, a felhőtlen kikapcsolódást.
Fotó: holidayinfo.sk
Fotó: holidayinfo.sk

További információ a fürdő oldalán.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik