Virágzó vidékünk

Szurdokerdőt és barlangokat rejt a csodás tanösvény

Ősrégészetileg is fontos helyeken haladhatnak át a természetjárók.

A Bükki Nemzeti Park területén található Rejteki-tanösvény a természetkedvelők egyik kedvelt útvonala. Az úgynevezett nagy kör 12 állomásból áll, jó kilenc kilométer hosszúságú, és 4-5 óra biztosan szükséges a táv megtételéhez.

Gyertyán-völgy
Gyertyán-völgy

Látnivalók

Az út során megtekinthető három ősrégészeti szempontból fontos barlang – a rejteki 1. számú kőfülke, a Balla-barlang és a Pongor-lyuk –, két szurdokvölgy szurdokerdő társulással – a szarvaskúti Csúnya- és a Balla-völgy, a Hór-völgy ipartörténeti emlékhelye – a gyertyán-völgyi üveghuta maradványai –, a Bükk egyetlen katavotrája – időszakosan működő váltóforrása, amely néha víznyelő – és két állandó víznyelő – a Diós-pataki- és a Pénz-pataki víznyelőbarlang – is.

Üveghuta
Üveghuta
Üveghuta temetője
Üveghuta temetője

Balla-barlang

A Balla-bérc lejtőjén, 543 méter tengerszint feletti magasságban húzódik a Balla-barlang, mely ősrégészeti leletei miatt fokozottan védett, inaktív forrásbarlang.

Balla-barlang
Balla-barlang

A triász mészkőben nagy szádával nyíló, 54 méter hosszú, átlagosan 6 méter magas, 8-10 méter széles csarnok kitöltésének alsó szintjéből barlangi medve, barlangi hiéna csontjai mellett a korai Szeleta-kultúra jellegzetes kőeszközei, felső szintjéből az őslénytani leletek mellett az őskőkori ember törpepengéi és egy jégkorszak végi gyermekkoponya kerültek elő.

Szarvaskúti Csúnya-völgy, ahol egy ragadozó jól elbánt áldozatával
Szarvaskúti Csúnya-völgy, ahol egy ragadozó jól elbánt áldozatával

Mivel a tanösvény teljes egészében a nemzeti park területén van, sem kőzetek, sem élőlények nem gyűjthetők. Ajánlott, hogy a túrázók a kijelölt útvonalról se térjenek le.

Pongor-lyuk
Pongor-lyuk

Fehér Elvira a tanösvény október eleji hangulatát örökítette meg hangulatos fotóival.

Pénzpataki-víznyelő
Pénzpataki-víznyelő

Fotók: Fehér Elvira

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik