Virágzó vidékünk

Eladják a mesebeli házat Helvécián

Ahol ötvöződik a környék minden szépsége, bája, művészete, gasztronómiája.

Az Alföld egyik gyönyörű építészeti remeke Kecskemét közelében a Géró Udvar, melyet Géró György álmodott és valósított meg. A művész 2003-ban 57 éves korában elhunyt.

géró2

Géró György gyermekéveit Matkópuszta mesék és babonák százait őrző tanyavilágában töltötte, ahol korán megismerkedett a magyar tanyaépítészet ősi módszereivel, így a földházak, vályog- és paticsfalú, nádfedeles házak különböző változataival. A megszerzett tudás birtokában épült meg Helvécián a Géró Udvar.

géró3

A művész műtermét-tanyáját, saját tervezésű házát természetes, ősi népi anyagok felhasználásával fából, vályogból, nádból, a környéken alkalmazott ősi, úgynevezett „patics” technológiával építette fel. Az udvarban saját alkotásai mellett páratlanul értékes népi gyűjtemény is található.

géró6

Culápok, paticsfalak

Először a lakóépület készült el, mely egyben műteremként is szolgált. Ez egy talpgerendákon nyugvó, favázas szerkezetű épület. A talpgerendákat folyami kaviccsal töltött árokra fektette. Ebbe csapolta bele a függőleges oszlopokat, a culápokat, amelyeket felül koszorúgerendák fogtak össze. Rájuk keresztbe fektette a födémgerendákat. Ezeket a mestergerenda hordozza. A függőleges gerendák közeibe paticsfalat készített. A boltívekbe fűzfát épített be. Az épület alapja beton. Ebben igazodott a mai kor építészetéhez.

géró5

A művész újabb és újabb dolgokat vett a fejébe. Így készült el a közel kétszáz néző befogadására alkalmas, száz négyzetméteres színpaddal rendelkező Pusztaszínház és melléképületei ugyanezzel az építési stílussal. A Pusztaszínházat a művész azzal a céllal hozta létre, hogy az alföldi, Kecskemét környéki, elsősorban amatőr alkotókat és művészetkedvelőket egy csokorba gyűjtse.

géró4

A Géró György által létrehozott mesevilág továbbvitelét halálát követően özvegye, Géróné Törzsök Enikő gondozta. Az udvar szellemiségét, a mesebeli ház hangulatát ismerők most talán meglepődve vehették tudomásul, hogy a Géró Udvar ELADÓ.

géró8

Ezt erősítette meg egy ingatlanhirdetési portál, ahol 59 millió forintért kínálják eladásra az udvart. Itt az is olvasható, hogy a vételár majdnem a teljes berendezést tartalmazza, néhány személyes műtárgyat kivéve.

géró7

Fotók: Facebook/Patrióta Európa Mozgalom

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik