Virágzó vidékünk

Magyar Örökség díjat kapott a vácrátóti botanikus kert

A park hazánk flórájának őrzője és bemutatója.

Magyarország legjelentősebb élőnövény-gyűjteménye az MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézet vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertje – olvasható a Magyar Tudományos Akadémia weboldalán.

vác4

A több mint 180 éves, műemlék- és természetvédelem alatt álló létesítmény immár azok közé az intézmények közé tartozik, amelyek együttesen alkotják a magyarság „láthatatlan szellemi múzeumát”.

A Magyar Tudományos Akadémia Székházában rendezett ünnepi díjátadón Vida Gábor, az MTA rendes tagja méltatta a Nemzeti Botanikus Kertnek, Magyarország legjelentősebb élőnövény-gyűjteményének jelentőségét, amely a világ, azon belül hazánk flórájának őrzője és bemutatója.

vác2

Az akadémikus felidézte Vigyázó Sándor alakját, aki teljes vagyonát a magyar nemzeti kultúra szolgálatába kívánta állítani. Halála után fia, az 1928-ban elhunyt Vigyázó Ferenc is hasonló nemes célokat tűzött ki maga elé. A család roppant értékű vagyonát, teljes könyvtárát, értékes műtárgyakat, kastélyokat, városi palotákat, sok ezer kataszteri hold földet, így a vácrátóti kastélykertet – hazánk fajokban leggazdagabb tudományos élőnövény-gyűjteményét – is a Magyar Tudományos Akadémiára hagyományozta.

A botanikus kertek és tudományos élőnövény-gyűjteményeik szerepe világszerte rendkívüli módon felértékelődött. Ennek elsődleges oka, hogy az emberi beavatkozás közvetlen és közvetett hatásai következtében az élőhelyek példátlan gyorsasággal pusztulnak. Vannak olyan fajok, amelyek mára természetes élőhelyükön már nem, csak bizonyos botanikus kertekben találhatók meg.

vác3

A vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert nemcsak a tudományos kutatás helyszíne, hanem a tudományos ismeretterjesztésé és a természetszerető közönség kikapcsolódásáé is. Egész évben változatos programokkal – egyebek mellett térképes vezetőlapos sétával és gyermekfoglalkozásokkal – várják az érdeklődőket.

Fotók: Facebook/Nemzeti Botanikus Kert, Vácrátót

Olvasói sztorik