Virágzó vidékünk

Középkori hagyományokat ápol az ópusztaszeri gyógynövénykert

A kétezer négyzetméteres kertben 65 féle növényfaj jelenik majd meg.

A középkori gyógynövénytermesztés és -feldolgozás hagyományait ismerhetik meg a látogatók abban a kertben és foglalkoztató központban, amelyet jövő tavaszra alakítanak ki az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.

A parkban 2012 óta folyamatosak a parkban a fejlesztések, amelyeknek egyik fontos célja volt, hogy télen is egész napos programokat tudjanak biztosítani a látogatóknak.2017. április végére egy 230 négyzetméteres feldolgozó és oktatóközpont épül a parkban, mellette pedig több mint tízezer tőből álló gyógynövénykertet alakítanak ki. A fejlesztés 157 millió forintos költségeiből mintegy 142 millió forintot a Norvég Alap támogatása fedez. A programban az emlékpark partnere a Nibio (Norsk Intitutt for Biookonomi) biogazdálkodással és növénynemesítéssel foglalkozó norvég intézet.

szerzetes4
Képünk illusztráció

A bencések tudása az alap

A monostor romjai mellett épülő foglalkoztató épületben helyet kap egy gyógynövény-feldolgozó és -szárító részleg, egy palántanevelde, valamint egy ökobolt is. Az energiaellátás egy részét napenergia biztosítja, a kert öntözését pedig részben a csapadékvíz összegyűjtésével oldják meg.

A kétezer négyzetméteres kertben 65 féle növényfaj jelenik majd meg, olyanok, melyeket a régészeti kutatások alapján egykor termesztettek itt a szerzetesek. A gyógynövények feldolgozásába bekapcsolódó látogatók megismerhetik majd az évszázadok során a bencések által összegyűjtött tudást, illetve a különböző növényekhez kapcsolódó népi hagyományokat.

Címfotó: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik