Virágzó vidékünk

Év végi meglepetés: ritkán látott ragadozó bukkant fel a pusztaságban

A nappalt rendszerint átalussza, és alkonyatkor indul portyára.

Időről időre feltűnik a Körös-Maros Nemzeti Park Vásárhelyi-puszta részterületén ez a ritka menyétféle, érdekes életmódú kisragadozó – olvasható a nemzeti park weboldalán.

A közel egy kilós hermelin hímektől eltérően a nőstények jóval kisebbek és karcsúbbak, így képesek a legfontosabb táplálék állataikat, a mezei pockokat akár a saját üregeikben is üldözni. Egyedülálló az európai emlősök között, hogy évszaktól függően változik a szőrzetének színe, nyáron meleg barna, míg télen hófehérre vedlik át. Faji bélyege, ami a legközelebbi rokon menyéttől megkülönbözteti, a fekete farokvég.

hermelin2

A hermelin az elmúlt évtizedekben az Alföldön nagyon megritkult, védett, eszmei értéke 50 ezer forint. A Vásárhelyi-pusztán néhány éve került elő egy kisebb populáció szikes mocsarak és tavak környékén. Kölykeivel játszó nőstényt két éve figyeltek meg a Sós-tó közelében. Az idén a Lófogó-ér mentén és a Fehér-tó medrében láttak egy-egy példányt több alkalommal. Mostani újabb előfordulás minden valószínűséggel a mezei pocok elszaporodásával van összhangban.

Fotók: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik