Virágzó vidékünk

Kaput nyitnak a Mátra kincseihez

A látogatók saját élményeiken keresztül, interaktívan ismerhetik meg a térség felbecsülhetetlen kincseit.

300 millió forintos Európai Uniós forrásból épül látogató-, oktatási- és kezelőközpont Mátrafüreden. A Kapu a Mátra kincseihez elnevezésű beruházás keretében  létrehoznak egy komplex természetvédelmi oktató- és bemutatóközpontot, természetvédelmi kiállítást, valamint megújul a mátrafüredi tájegységiroda, s annak eszközraktára.

A Hanák Kolos kilátó a Mátrában a Nagy-Lapát-tetőn a Sástóhoz vezető úton – Fotó: MTVA/Lehotka László

Az idén 40 éves Bükki Nemzeti Park projektjének célja a tájegység természeti értékeinek bemutatása, kiemelten kezelve a védett, valamint a közösségi jelentőségű (Natura 2000) fajokat és élőhelyeket, a térségben folyó természetvédelmi kezelési tevékenységek bemutatása, a helyi természetvédelmi infrastruktúra adottságainak javítása. Mindezek eredményeképpen az itt megvalósuló tevékenység teljes spektruma maradandó, élményszerű és szemléletformáló hatású lesz az ide látogatók számára.

A beltéri állandó kiállítás a vulkanikus felépítésű Mátra természeti (fajok és élőhelyek) és kultúrtörténeti értékeit (hagyományos tájhasználat), valamint a természetvédelmi kezeléseket mutatja be.

Kirándulók a csónakázó tónál Sástón a Mátra hegységben. Fotó: MTVA/Nagy Zoltán

A kiállítás elemei közt szerepel az éjszakai élet, valamint a föld alatti élet terme. Előbbi az éjszakai fajokat, utóbbi a talajszint alatti élővilágot mutatja majd be, de a denevérek életének megfigyelésére is lesz lehetőség. A létesítmény a kertjében a Mátra jellegzetes élőhelyeit is bemutatják – mint például a sziklagyep, sziklai cserjés –, valamint az innen induló két tanösvényt is bejárhatják  az érdeklődők. Felújítják a már meglévő, 8 km-es sárhegyi tanösvényt, valamint kialakítanak egy új, 3,5 km-es útvonalat is a Sás-tó és a látogatóközpont között.

A Mátra a magyarországi turizmus egyik bölcsője, hiszen hazánkban itt alakult ki az első turistaösvény és az első turistaegyesület is. A jelenlegi fejlesztésnek köszönhetően a látogatók saját élményeiken keresztül, interaktívan ismerhetik meg a térség felbecsülhetetlen kincseit.

A beruházás várhatóan 2018 decemberében zárul – olvasható a Bükki Nemzeti Park weboldalán.

Címfotó: A Mátra Kemping és Motel látképe a Sástó partján a Mátra hegységben. A tó Magyarország legmagasabban fekvõ tava, tengerszint feletti magassága 507 méter – Nagy Zoltán/MTVA 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik