Virágzó vidékünk

Királyi vár ékesíti a dinnyési makettparkot

I. István is beköltözött a történelmi emlékek közé.

A park ötlete gyermekkori álmon alapszik. Az Egri csillagok elolvasása után Alekszi Zoltán a Dinnyési Várpark megalkotója úgy gondolta, hogy jó lenne egy várat birtokolni, végül egy nagy várból sok kicsi lett.

I. (Szent) István király fehérvári várának makettje az átadás napján a dinnyési Várparkban 2017. március 13-án – Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

A célom az volt, hogy középkori magyar várakat mutassak be, egyedülálló módon. Az egyediségük abban rejlik, hogy az épületek eredeti anyagukból készültek, fából és kőből, a legvalósághűbb megjelenés érdekében – mondta Alekszi Zoltán.

Ez is érdekelhet: Csodás minivárak között sétálhatunk Dinnyésen

A tulajdonos 2012 februárjában kezdett el komolyabban foglalkozni a várpark megvalósításának gondolatával. 2014 júniusában nyílt meg a hagyományőrző és történelmi szempontból értékes várpark a Velencei-tó melletti Dinnyésen. Alekszi Zoltán a saját telkén építette fel a várakat saját udvarán, ami a dinnyési Hagyományőrző Központ közelében található. Kőből, fából, téglából, vesszőből, sárból építették meg, ez adja a park egyediségét.

I. (Szent) István király fehérvári várának makettje az átadás napján a dinnyési Várparkban 2017. március 13-án – Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

2014 nyarára, a megnyitóra 18 vár készült el

Benevár, Bogdán vajda vára, Földvár vára, Gracsanica vára, Hátszeg, Solymos, Kosztajnica vára, Körösszeg, Nagytapolcsány vára, Poroszlói földvár, Sebesvár, Solymos vára, Somoskő, Szarkavár, Szarvaskő vára, Tátika, Hőnigvár, Vitányvár, Zimony.

2016 tavaszára további 12 várral bővült a park

Talmács, Miháld, Sebesrom, László vára, Solymos, Kórógy, Zelna, Réka, Csikling, Kereki, Szigeterdő tornya, Drégely (közkívánatra készült).

Most pedig itt van a legújabb

Fotó: MTI -Bodnár Boglárka

A napokban ünnepélyes keretek között avatták I. Szent István király székesfehérvári várának makettjét, mely a várpark legújabb büszkesége.

Kiemelt fotó: I. (Szent) István király fehérvári várának makettje az átadás napján a dinnyési Várparkban 2017. március 13-án – Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik