Virágzó vidékünk

Gyöngyvirág, Hajdú és Eszténa is hazaindult Afrikából

Bár a Báró névre hallgató fehér jeladós gólya már két hete megérkezett őrhalmi fészkébe, három tojó még csak most indult el a Kárpát-medence felé – közölte honlapján a Magyar Madártani Egyesület.

Mint írják, legközelebb Eszténa van, aki március 20-án egynapos kényszerpihenő után átlépte a Boszporuszt és a Fekete-tenger partján tart haza. Neki kell a legkevesebbet repülni a jeladós gólyák közül, ugyanis ő nem lépte át az Egyenlítőt telelése alatt, hanem a Száhel-övezetben, Csád és Szudán határvidékén töltötte az elmúlt hónapokat. Ha minden igaz, Eszténa akár már a héten elfoglalhatja fészkét Magyarországon.

Gyöngyvirág és Hajdú előtt jóval hosszabb út áll, ők Afrika déli feléből indultak haza: előbbi a Dél-Afrikai Köztársaságból, utóbbi Mozambikból kezdte meg a vonulását. Több mint ötezer kilométert tettek meg idáig Kelet-Afrikában és a napokban elérték a Nílus-völgyét.

Emília eddig nem indult haza, de az MME tájékoztatása szerint ő is életben van. A dejtári megmentett gólya délre fordult a Nílus mentén és elképzelhető, hogy komoly sérülése miatt idén nem jön haza.

A jeladós gólyák jelenlegi tartózkodási helyét ITT NÉZHETED MEG.

Kiemelt kép: MTI

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik