Virágzó vidékünk

Újra közlekedik a nagycenki múzeumvasút

Előre egyeztetett időpontban a gőzmozdony vezetését ki is lehet próbálni.

A Széchenyi Múzeumvasút a nagycenki Széchenyi-kastély és Fertőboz között az április elsejétől október 1-jéig tartó időszakban szombatonként és vasárnaponként kétóránként közlekedik. A szerelvények Nagycenkről és Fertőbozról indulnak azonos időpontokban. A nyári vakációt megelőző időszakban előre meghirdetett időpontokban csütörtökön és pénteken is közlekedik a kisvasút, amellyel az óvodás és iskolás csoportoknak kedvez az üzemeltető, a GYSEV Zrt. – írta az MTI.

Fotó: Wikimedia Commons

A könnyebb nagyvasúti megközelíthetőség miatt a GYSEV Zrt. átszállási lehetőséget biztosít a menetrendszerinti vonatok és a múzeumvasút között.

A 3,6 kilométer hosszú, 760 milliméter nyomtávolságú pálya 1972-ben készült el. A múzeumvasút forgalomban lévő személykocsijai egykori kisvasutak és gazdasági vasutak felszámolásával kerültek Nagycenkre. A múzeumvasút nagycenki végállomása mellett működik egy szabadtéri mozdonyskanzen, ahol a Magyarország egyes vidékein egykor közlekedtetett mozdonyokat, vasúti kocsikat lehet megnézni.

Fotó: Wikimedia Commons

A kisvasút személyzetét az indulás évétől a rendszerváltásig úttörők, ma gyermekvasutasok adják. A vagonokat október végéig havonta egy hétvégén az András nevet viselő gőzmozdony vontatja, a többi időpontban a Kiscenk nevű dízelmozdony. Előre egyeztetett időpontban a gőzmozdony vezetését ki is lehet próbálni.

A nagycenki Széchenyi Múzeumvasúton a tavalyi szezonban több mint 13 ezren utaztak.

Kiemelt fotó: Facebook/Takács Balázs

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik