A repce akár 3-4 hétig is virágzik, és éppen a gyümölcsfák és az akác közötti időszakot fedi le a méhészetek életében. Értékes virágport nyújt a méheknek.
A hazai repceföldeken a napokban kezdődött a növény virágzása. Az MTI fotóriportere Cegléd határában készített gyönyörű felvételeket, melyeken jól látszik a szorgoskodó méh, a táplálékát kereső pillangó és a repceföldre tévedt őz is.
Méz is készül belőle
Alapvetően az olajáért vetik, de az egyik legmagasabb szőlőcukor tartalmú méz a méhek által „készített” repceméz. Magas szőlőcukor tartalma miatt viszont gyorsan finomszemcsésen kristályosodik, így napok alatt zsírszerűvé-krémszerűvé válik, ezért hívják krémméznek. Könnyen kenhető. A repceméz színe a krémszínűtől a halvány sárgáig terjed.
Arról, hogy miért fogyasszuk sokat belőle, IDE KATTINTVA olvashatsz bővebben.
Kiemelt kép: MTI – Bugány János