Virágzó vidékünk

Virágzik a repce, az élet méze

Szemet gyönyörködtető a sárguló határ.

A repce akár 3-4 hétig is virágzik, és éppen a gyümölcsfák és az akác közötti időszakot fedi le a méhészetek életében. Értékes virágport nyújt a méheknek.

Fotó: MTI – Bugány János

A hazai repceföldeken a napokban kezdődött a növény virágzása. Az MTI fotóriportere Cegléd határában készített gyönyörű felvételeket, melyeken jól látszik a szorgoskodó méh, a táplálékát kereső pillangó és a repceföldre tévedt őz is.

Fotó: MTI – Bugány János

Méz is készül belőle

Alapvetően az olajáért vetik, de az egyik legmagasabb szőlőcukor tartalmú méz a méhek által „készített” repceméz. Magas szőlőcukor tartalma miatt viszont gyorsan finomszemcsésen kristályosodik, így napok alatt zsírszerűvé-krémszerűvé válik, ezért hívják krémméznek. Könnyen kenhető. A repceméz színe a krémszínűtől a halvány sárgáig terjed.

Fotó: MTI – Bugány János

A repceméz élettani hatásai

Nagyon édes, nagyon értékes és hatásos méz, mivel közvetlenül szűrés után kerül kiszerelésre és szinte minden alkotóeleme károsodás nélkül kerül a szervezetünkbe. A gyakran termelt mézek között a repceméz az egyetlen méz, amely lúgos kémhatású, ezért gyógyhatása gyomorsav túltengés esetén is megmutatkozik, ehető, sőt javasolt. Mivel magas a vastartalma, vérszegénység ellen is ajánlott.

Fotó: MTI – Bugány János

Arról, hogy miért fogyasszuk sokat belőle, IDE KATTINTVA olvashatsz bővebben.

Kiemelt kép: MTI – Bugány János

Olvasói sztorik