Virágzó vidékünk

Kinyitott a Balaton

A térség a világ vezető gasztronómiai központja is lehetne.

A Nyitott Balaton tavaszi programsorozatában 128 vendéglátóhely, 108 program, 156 szálláshely, új tókerülő kerékpáros akció, és több kutyás program is várja azokat, akik április 28. és május 14. között látogatnak el az üdülőrégióba.

Tihany – Fotó: Wikimedia Commons

A Balaton Turizmus Szövetség hagyományteremtő jelleggel hozta létre négy évvel ezelőtt a Nyitott Balaton programsorozatot tavasszal és ősszel, szakítva azzal a gondolattal, hogy a Balatonnál a nyári szezont kellene hosszabbítani. Az akció a helyiek összefogásával vonzó turisztikai terméket kínál tavasszal és ősszel is, elsősorban az aktív turizmusra és a gasztronómiára koncentrálva.

Fotó: MTI – Varga György

A Nyitott Balaton idei újdonságai között tókerülő, pecsétgyűjtő kerékpáros akció és több kutyás program is szerepel.

A Magyar Turisztikai Ügynökség által koordinált balatoni fejlesztésekkel szeretnék elérni, hogy sikerül az elkövetkező néhány esztendőben újrapozicionálni a Balatont, és nem csak a belföldi turizmus számára. Elegendő számú vendéget próbálnak a magyar tengerhez édesgetni a tavaszi és őszi szezonban is, hogy a napirenden lévő nagy fejlesztések fenntarthatóak legyenek.

Balatoni halászlé – Fotó: Wikimedia Commons

Szakemberek szerint a Balaton régiónak vagy akár Somogynak is minden adottsága megvan ahhoz, hogy a világ vezető gasztronómiai központja legyen. A vendéglátósok kulcskérdésnek tartják, hogy igazi balatoni hal kerülhessen az asztalra a tó körüli vendéglátóhelyen. Ennek érdekében javaslatot juttattak el az agrártárcához. Egyik lehetőségnek az ökológiai halászat újraindítását – ami a busa szelektív halászata mellett hibaszázalékként jelentkező, hálóba akadó egyéb halfajok vendéglőknek történő értékesítését jelentené –, a másiknak bizonyos feltételekkel a horgászoktól történő halvásárlás lehetőségének megteremtését tarják – írta az MTI.

Olvasói sztorik