Virágzó vidékünk

Ebből a virágból alig néhány ezer él hazánkban

A Zalai-dombság déli részén, valamint a Zákány-Őrtilosi-dombságban fordul elő.

Idén is sor került a Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Program keretén belül növényfajok felmérésére, többek közt egy különleges és ritka tavaszi virágunk, a védett hármaslevelű szellőrózsa (Anemone trifolia) állományának felmérésére – olvasható a Balaton-felvidéki Nemzeti Park weboldalán.

Fotó: Wikimedia Commons

A szellőrózsák a boglárkafélék (Ranunculaceae) családjába tartoznak. Hazánkban négy fajuk ismert, kettő törvényi védelmet élvez. Közülük a hármaslevelű szellőrózsa a legritkább, mely hazánkban csak a Zalai-dombság déli részén, valamint a Zákány-Őrtilosi-dombságban fordul elő. A nemzeti park szakemberi a közelmúltban felmérésük során felkeresték a növény egyetlen ismert dél-zalai előfordulását.

2200 tövet számoltak össze Dél-Zalában

A faj jellemzően illír gyertyános-tölgyesek és bükkösök növénye, dél-zalai állománya is egy völgyet övező üde erdő, ahol a szellőrózsák északnyugati kitettségű, meredek domboldalban nőnek. A környező termőhelyek degradációja, az akác és a másodlagos cserjések előretörése miatt kis zárványként maradt fenn, azonban az itt megtalált szellőrózsák virágzó példányai meghaladják a 2200 tövet, ugyanakkor a valós állománynagyság a vegetatív növényekkel együtt akár a 4000 hajtást is elérheti.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons

Ez is érdekelhet:

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik