Virágzó vidékünk

Társakat kapott Szittya, az Őrség bölénybikája

Egyszerre hatan érkeztek mellé Szalafőre.

2017. június nyolcadikán hazaszállították a szlovákiai Kistapolcsányból az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság által vásárolt európai bölények első csoportját. A szalafői Pityerszeren található bemutató területen az eddig négy eurázsiai vadlóval osztozó Szittya nevű növendék bölénybika három tehén és borjaik társaságát is élvezheti a jövőben – tájékoztatott az Őrségi Nemzeti Park.

A faj megmentése a cél

A kistapolcsányi bölényrezervátumban 1958 óta foglalkoznak a múlt század elején a szabad természetből kipusztult európai bölény szaporításával. A 140 hektárnyi különleges rendeltetésű erdőben 27 hektár áll a bölények rendelkezésére, ahol a kezdetektől napjainkig már csaknem 200 bölényborjú született.

Összesen 11 bölény érkezik Pityerszerre

Az Őrségi Nemzeti Park 2016 őszén vették fel a kapcsolatot a rezervátum vezetőivel, és összesen 11 bölény megvásárlásáról állapodtak meg. Az első „szállítmányban” három tehén – Singa, Silia és Siba – és három borjú – Sibyla, Sigur és Sihara – érkezett Szalafőre.

A Kárpát-medence területéről a középkorban kipusztított európai bölény Őrségi Nemzeti Parkba való visszahonosítása újabb látványosságot szolgáltat a látogatóknak, a bölények pedig a vadon terület legelésével hozzájárulnak az őrségi táj fenntartásához és ezen keresztül az emberi életminőség javításához.

Fotó: Őrségi Nemzeti Park

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik