Virágzó vidékünk

Kezdődik a szentjánosbogarak rajzása – Mutatjuk a helyszíneket

A nyári esték szó szoros értelmében vett fénypontja, amikor világító szentjánosbogarak cikáznak a levegőben.

Bár a kertekben egyre kevesebbet fedezhetünk fel belőlük, országszerte több helyen is programokat szerveznek a rajzás megfigyelésére. Mutatjuk is az ajánlott helyszíneket!

Ha nem vigyázunk rájuk, eltűnhetnek - Így gondoskodhatunk a szentjánosbogarakról
Nincs, aki ne szeretne újra a szentjánosbogarak fényében úszni!

Alcsúti Arborétum – 2017. június 17-től

Az arborétum két héten át várja látogatóit a másfél órás túrákra, amelyek 20 óra 30 perckor indulnak. A pénztárban már megvásárolhatók a jegyek, melyek a felnőttek esetében kétezer, a nyugdíjasok, diákok és gyermekek esetében pedig ezer forintba kerülnek.

Érdemes rajta tartani a szemünket az arborétum Facebook-oldalán, ugyanis könnyen előfordulhat, hogy hamar elfogynak az adott estére a jegyek.

Fotózni lehet, de kizárólag vaku nélkül az Arborétum kijelölt útvonalain.

Királyréti Erdei Iskola, Szokolya – 2017. június 19.-25.

A látogatóközponttól minden nap 19 óra 30 perckor indul a túra. A vendégek a kirándulás előtt egy kiállítást is megtekinthetnek, ezért érdemes korábban a helyszínre érkezni.

Az est során nemcsak nemcsak egy egyszerű esti sétán vehetünk részt, hanem számtalan érdekességet is megtudhatunk a szentjánosbogarakról és az éjszakai lények túlélési trükkjeiről.

A belépő ára kétezer forint, családi kedvezménnyel ezer forint. Bejelentkezés szükséges.

Szentjánosbogár-várta a Gerecse őserdejében, Agostyán – 2017. június 17-24.

A felfedező túra során bejárhatjuk az Árendás-patak partját, az azt szegélyező őserdő-maradvány legrejtettebb részeit.

Előzetes regisztráció szükséges, a részvételi díj kétezer forint, családi kedvezménnyel ezer forint. A 2-3 órás esti sétát inkább nagyobb gyerekekkel ajánlják.

Szent Iván-éji túra a csillagos égbolt alatt, Pilisszentiván – 2017. június 22-24.

Szent Iván-éj környékén különösen megelevenedik az éjszakai erdő, így ezúttal az esti órákban járhatjuk be a pilisszentiváni Jági tanösvényt. Előzetes bejelentkezés szükséges, a belépő kétezer forint, családi kedvezménnyel ezer forint.

Budakeszi Arborétum – 2017. június 16-17. és 20-25.

Esténként egy hangulatos, már-már romantikus alkonyi sétára várják az érdeklődőket. A szakvezetett túrák 20 óra 30 perckor kezdődnek. Részletek itt.

Eplényi Libegő, 2017. június 17-25.

Nézzük meg a szentjánosbogarak rajzását az Ámos-hegyen. Libegővel is felmehetünk a hegyre, és onnan indulhatunk lefelé az erdőben. Érdemes túracipőben, hosszúnadrágban és melegebben öltözni, időjárástól függően.A jegy libegővel felnőtteknek 2200 forint, gyerekeknek 2000 forint, míg libegő nélkül a felnőtteknek 1000 forint, gyerekeknek 800 forint.

Fontos: ha kiválasztottuk bármelyik programot, érdemes telefonálni a szervezőnek. Azt sajnos senki nem tudja garantálni, hogy a szentjánosbogarak tömegesen lesznek a helyszínen, de egy kis séta a természetben sosem árt.

Miért világítanak?

  • Fényt a luciferin nevű pigment oxidációjával bocsátják ki, a folyamatot a luciferáz enzim katalizálta. A sugárzott sárga vagy zöld fény hullámhossza 510 és 670 nanométer közötti volt. Nemcsak az imágók, de a lárvák, bábok és tojások is bocsájtanak ki fényt – írja a Wikipedia.
  • A világítás hullámhossza és a felvillanások mintázata fajokra jellemző.
  • Meleg nyári estéken, nedves réteken, erdőkben megfigyelhetjük a fű fölött keringő, s a fűben felvillanó morzejeleket. A szaporodási időszakban és nagy populáció esetén ez mesebeli látványt nyújt.
  • A szentjánosbogarak násza este 9 és 10 óra között zajlik. Az imágók júniustól egészen július végéig láthatók. Június-júliusban van a rajzásuk
  • A nőstény szentjánosbogár a teljes sötétség beálltakor (Magyarországon este 10 óra körül) kapcsolja be lámpását. Általában mozdulatlanul ül a talajon, legfeljebb a növényekre mászik fel, hogy fénye észrevehetőbb legyen. Potrohát néha jobbra-balra csóválja vagy felgörbíti, ez még inkább megkönnyíti a hím dolgát, mely repülve, a fényt figyelve keresi a nőstényeket; hatalmas, lefelé irányuló szeme éppen erre szolgál, és a nőstényt akár 50 méterről is észreveszi.
  • Ha egy élőhelyen több szentjánosbogár faj is előfordul, ott a nőstények csak a számukra „érthető” szignálra válaszolnak. A hímek számára a fény ereje is nagyon fontos információ, melynek jobb láthatósága érdekében a nőstények potrohukat még meg is emelik. Ezek a kódolt üzenetek nagyon fontosak a szaporodási időszakban, figyelembe véve annak rövid, akár csupán 2 hetes időtartamát.

(Minimatiné)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik