Virágzó vidékünk

Mesevilágot formáznak a virágokból a Szőregi Rózsaünnepen

Június 23-tól a sok százezer virággal feldíszített Tisza-Maros-szögi településre várják a vendégeket.

A Szőregi Rózsaünnepet első ízben 1999-ben, a százhúsz éves szőregi rózsatermesztés hagyományait továbbéltető kertészek előtti tiszteletadásként szervezték meg. A rendezvény az évek során egyre népszerűbb lett, mind többen érkeznek Szőreg erre a hétvégére az ország minden részéről és külföldről – írta az MTI.

Viruló rózsák, rózsakertek és ünnepek Magyarországon
Rózsakertek, amiket kár lenne kihagyni, mint ahogyan a Szőregi Rózsaünnepet is, hiszen kivételes élményt kínál.

Idén is tesz rózsafutam

Az idei kiállítások a mesevilághoz kapcsolódnak, így virágkompozíciók, élőképek is ebben a témában készülnek. A faluházban emellett tárlat nyílik a rózsatőtermesztés eszközeiből, megemlékeznek a 150 éves szőregi postai szolgálatról, a legnagyobb érdeklődés pedig várhatóan a rózsaföldekre szervezett látogatásokat övezi.

Az ünnep egyik első eseménye a rózsafutam lesz, melyen kortól, márkától, típustól függetlenül bárki elindulhat járművével. Az autós felvonulás idén jótékonysági célt szolgál, a résztvevők nevezési díjukkal a Karitáció Alapítvány bohócdoktorainak segítenek.

A nyitónap fontos rendezvénye a szőregi iskola alapításának kétszázadik évfordulója alkalmából szervezett esti néptáncgála, melyen egykori és mai diákok lépnek föl.

Több tízezer virágot osztanak szét

Az ünnep leglátványosabb eseménynek a június 24-i felvonulás ígérkezik, melyen hatvan, rózsákkal feldíszített lovasfogat, hintó, homokfutó, mezőgazdasági gép és más jármű, kisebb-nagyobb csoport vonul fel. A menetben résztvevők a hat kilométeres út során több tízezer rózsát osztanak szét a nézők között, a település és a járművek díszítéséhez pedig több százezer szál virágot használnak föl.

A június 25-ig tartó programokon virágvásár, koncertek, gyermekprogramok, táncbemutatók, labdarúgó mérkőzések várja az érdeklődőket, a zárónapon félmaratont rendeznek, melyen az indulók a virágzó rózsaföldek között tehetik meg a verseny távját.

Hungarikum a szőregi rózsatő

A rózsaünnep nemcsak Szőreg, hanem a Tisza-Maros-szög településeinek közös nagy rendezvénye. A két folyó közötti öntéstalaj ugyanis kimondottan kedvező a rózsakertészkedéshez, ezért a magyarországi termesztés 90 százaléka ebből a térségből származik, a szőregi rózsatő pedig elismert hungarikum. Szőregen és környékén csaknem száz hektáron termesztenek rózsát, s ez a munka mintegy 250 családnak jelent megélhetést.

Fotók: Facebook/Szőregi Rózsaünnep

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik