Virágzó vidékünk

Pénteken kezdődnek a Pannonhalmi Levendulanapok

A levendulavirágzás időpontjához igazított Pannonhalmi Levendulanapok nem csak a Főapátság ezeréves gyógyászati hagyományaira alapozott program, de országosan egyedülálló helyszíne révén is különleges színfolt hazánk fesztiváljainak sorában.

A bencés gyógyászati hagyományokat, a térségben honos és termesztett gyógynövényekhez kapcsolódó kulturális kincset bemutató programok az apátság többhektáros gyógynövénykertjében, gyógynövényházában és az Apátsági Múzeum udvarán kerülnek megrendezésre június 30. és július 9. között.

Az esemény honlapja szerint a levendulanapokra ellátogató érdeklődők Magyarország legősibb gyógynövénykertjében, a korabeli tudós szerzetesek nyomdokain vezetett túrákon, műhelyfoglalkozásokon ismerhetik meg a levendula titkait, továbbá könnyűzenei koncerteken, és a SVÉT keretében megrendezett Levendula SWEET Édességnapon is részt vehetnek.

A részletes programról, jegyárakról és szálláshelyekről ide kattintva tájékozódhatsz.

Kezdődik a levendulaszüret! Ezekre a helyekre érdemes ellátogatni
Szemet gyönyörködtetőek az év leglilább magyarországi, vidéki eseményei. Kár lenne kihagyni!

Egy kis történelem

Nagy Károly a 800-as évek elején birodalomépítő politikájában fontos szerepet szánt a bencés szerzeteseknek. A kulturális és gazdasági központokká emelt monostorok templomainak keleti homlokzatánál önálló épület állt: a kórház. Mellette minden esetben található egy gyógynövényes kert (herbularius) is, egymás mellett szép rendben ültetett 16 darab gyógynövényes ágyással.

Pannonhalmán is ez lehetett a minta, ahol a szerzetesek a kezdetektől termesztik a gyógynövényeket: citromfüvet, izsópot, ricinust és a 17. századtól bizonyosan levendulát is. A Főapátság levéltára 1201-ből őriz egy oklevelet, amelynek hitelesítői között olvashatjuk a „kórház mestere Márton” szerzetes nevét is. Az 1658-as könyvtári katalógus szerint 36 darab orvosi vonatkozású mű található a pannonhalmi monostorban.

Kérünk, áldd meg és szenteld meg ezt a levendula növényt, melyet a földből sarjasztottál, és arra rendeltél, hogy aki neved segítségül hívásával használja, meggyógyuljon

–hangzik egy áldás az 1697-es pannonhalmi rituáléból és utal az évszázados botanikai hagyományra, amelynek fennmaradt receptúra gyűjteményei alapján készülnek az Officina Sancti Martini bencés gyógynövény-manufaktúra kézműves termékei.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik