Virágzó vidékünk

Várja a Tüskevár rajongókat Matula bácsi kunyhója

A filmből ismert csónak is megtekinthető a Diás-szigeten.

Fekete István 1956 nyarán írt Tüskevár című regényéből húsz évvel később, 1976-ban forgatott 8 részes ifjúsági filmsorozatot a Magyar Televízió. Az alkotást – mely a fél országot a készülékek elé ültette – éppen 50 éve, 1967-ben mutatta be először a magyar tévé.

Hányan tanultak evezni, hányan ijedtek meg a siklótól, fedezték fel a nádast és a Kis-Balaton színes madárvilágát, rajongtak Matula bácsiért és Bütyökért, amikor a Tüskevárat nézték vagy olvasták! Akik eddig nem tudták, azoknak igazán jó hír, hogy nemcsak képzeletben juthatnak el Matula bácsi kunyhójához és ismerhetik meg a terület természeti kincseit: a Kis-Balaton ezen területe a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság engedélyével szervezett, szakvezetéses túrán látogatható.

A Diás-szigeten kialakított bemutatóház a Tüskevárat idézi. Látható a Matula- kunyhó – mely eredeti tervek alapján készült – és a jól ismert csónak is megtekinthető.

Matula bácsi is legyen hungarikum!
A Hungarikum Bizottság elé már beterjesztették, hogy Fekete István életművét vegyék fel a kiemelt nemzeti értékek közé.

A túra keretében bemutatják Fekete István és a természettudós Vönöczky Schenk Jakab emlékszobáját is, diák- és óvodás csoportoknak pedig rövid foglalkozást tartanak a halászatról, a terület halairól.

A túrával kapcsolatos részletek IDE KATTINTVA ismerhetők meg.

Kiemelt kép: Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

Olvasói sztorik