Életmód

50 éve hódította meg az országot a Tüskevár

Matula bácsi, Tutajos, Bütyök és a többiek az ország kedvencei lettek.

Fekete István 1956 nyarán írt Tüskevár című regényéből húsz évvel később, 1976-ban forgatott 8 részes ifjúsági filmsorozatot a Magyar Televízió. Az alkotást – mely a fél országot a készülékek elé ültette – éppen 50 éve, 1967-ben mutatta be először a magyar tévé.

A történet

Emlékszel? A film hőse Ladó Gyula, azaz Tutajos, a városi diák, akit szülei a széltől is óvnak, még az úttörőtáborba se engedik el, de a nyári szünetben elmehet a Kis-Balaton mellé egy rokonhoz. Ott Matula bácsi, az öreg pákász mellé szegődik, és apránként bevezeti őt a berekbeli életbe. Ugye ismerősek az öreg szavai?

Jól figyelj ide, fiam… Korlátokat nem szabok, mert annyi eszed már lehet, hogy nem mégy fejjel a falnak. Ha tehát bevered a fejed, a te dolgod, ha bajba kerülsz, magadnak kell kilábalnod, mert esetleg nem lesz melletted senki. Annyira vállalkozz, amennyit elbírsz, és nekem hiába nyivákolsz, ha elvágod a kezed, vagy elrontod a gyomrod. Ez mind a te magánügyed. Úgy vélem: csak így tanulsz meg a magad lábán járni, és pontosan rájössz majd, hogy mit lehet és mit szabad.

Tutajos a történetben megismeri a természetet, megtanul együtt élni a környezettel. Horgászik, megsüti-főzi, amit elejt vagy megfog, jól telnek a napjai. A nyaralás közben megérkezik barátja, Bütyök is, és együtt kalandoznak tovább Matula bácsi vezetésével.

Fotó: tvmusor.hu

Mérföldkő a hazai filmgyártásban

Kevés olyan legendája van a magyar filmnek, amit generációktól, vallási, politikai, vagy kulturális beállítódástól függetlenül bárki szívesen emleget ebben az országban.

A 8 részes sorozat ma már klasszikusnak számít, a hazai filmgyártás akkori, sikeres korszakának egyik mérföldköve. Nevelő célzata, őszinte, ízes nyelvezete és lelke ma is megfogja az embert.

Nézd meg, Matula bácsi milyen „keményen osztja a lapokat”:

Kiemelt kép: youtube.com

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik