Virágzó vidékünk

250 éves tölgyet hasított ketté a vihar a martonvásári kastélyparkban

A fa a kastély építésének, Beethoven látogatásainak és a Dreher család életének is tanúja volt.

Súlyos sérülést szenvedett a múlt hétvégi viharban az a hatalmas tölgy, amely immár két és fél évszázada jelenti a folytonosságot az MTA Agrártudományi Kutatóközpontnak helyet adó parkban. A fa lombkoronájának körülbelül a felét elveszítette. Az akadémiai kutatóközpont szakemberek bevonásával gondoskodik a tölgy sérülésének ellátásáról – olvasható a Magyar Tudományos Akadémia weboldalán.

A mintegy 20 méter magas, közel két méter törzsátmérőjű csertölgy egy olyan – megtermett felnőtt vállszélességű – ága tört le, amely önmagában is tekintélyes méretű fa lehetne.

A következő napokban szakemberek bevonásával igyekszünk gondoskodni a tölgy sérülésének ellátásáról, illetve megakadályozni a kórokozók/kártevők esetleges további károkozását. A hatalmas lombtömeg-vesztést követően csak remélni tudjuk, hogy a statikai változás nem okoz további mechanikai károkat – mondta el Balázs Ervin akadémikus, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont főigazgatója.

Ikonnak számít a fa

A sérüléssel a mintegy 250 éves fa – amely a park és a kastély látványának meghatározó eleme – elveszítette lombkoronájának körülbelül a felét. Korából adódóan az ikonikus tölgy az elsők között lehetett azokból a fákból, amelyeket a Mária Teréziától kapott mocsaras birtok lecsapolását követően a gróf Brunszvik család a ma méltán népszerű park létrehozására elültetett. A fa nemcsak a kastély építésének, de Beethoven látogatásainak, később a Dreher család életének is tanúja volt, majd a második világháború alatt a kastélyban berendezett hadikórház sebesültjeinek nyújtott árnyékot. Az ötvenes évektől az Akadémia kutatóinak, vendégeinek és a park évi tízezernyi látogatójának jelentette az évszázadokon átnyúló folytonosságot.

Fotók: MTA Agrártudományi Kutatóközpont

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!