Virágzó vidékünk

100 ezer darumadár érkezhet a Hortobágyra

Vaskor István
Vaskor István

A vidék újságírója. 2017. 09. 27. 06:22

Az eget betöltő hangos darucsapatok minden szemlélő számára felejthetetlen élményt nyújtanak.
Korábban a témában:

A daru a Hortobágyi Nemzeti Park jelképe, a híres daruvonulás pedig az őszi naplementék legvonzóbb természeti eseménye, a Hortobágy egyik leglátványosabb madármozgalma. A vonuló darvak napközben a nemzeti parkot övező mezőgazdasági táblákon táplálkoznak. Késő délutántól gyülekeznek újra a pusztán, ahonnan csapatokban húznak a halastavak irányába, ahol az éjszakát töltik.

Hortobágy, 2013. október 21.
Szürke darvak (Grus grus) az Elepi tóegység Felsõ-laposi taván 2013. október 18-án. Európa legnagyobb darugyülekezõ helyén, a Hortobágyi Nemzeti Park területén az október elejei adatok szerint közel 85.500 daru tartózkodik. Az Észak-Európából (zömmel Finnországból) szeptember második felében érkezõ madarak a komolyabb fagyok beköszöntéig maradnak, majd Szicílián, illetve a Boszporuszon keresztül jutnak el észak-afrikai, tunéziai és szudáni telelõ területeikre.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Fotó: MTI – Czeglédi Zsolt

A Magyarországra érkező darvak 95 százaléka a Hortobágyon vonul át és hónapokat töltenek el itt. Az Észak-Európából szeptember második felében érkező madarak a komolyabb fagyok beköszöntéig maradnak nálunk, majd továbbindulnak észak-afrikai, tunéziai, szudáni telelő területeikre.

A Hortobágyi Nemzeti Parktól kapott friss információink szerint tízezernél jóval több daru már megérkezett a Hortobágyra, számuk pedig naponta több ezerrel emelkedik a következő napokban, hetekben. A Hortobágyon átvonuló darvak száma másfél évtized alatt néhány ezerről 80-100 ezerre nőtt.

Fotó: MTVA bizományosi – Faludi Imre

Az eget betöltő hangos darucsapatok minden szemlélő számára felejthetetlen élményt nyújtanak. A madarak naponta ismétlődő, alkonyathoz kötődő mozgalmának, a daruhúzásnak a megtekintésére különböző hétvégi túrákon biztosít lehetőséget a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága, melyekre előzetes bejelentkezés szükséges. A csoportok létszáma korlátozott, minimum 10 fő esetén indulnak.

Hortobágy, 2015. október 22.
Szürke darvak (Grus grus) repülnek naplementekor a Hortobágy felett, az Elepi tóegység térségében 2015. október 21-én. A madarak három jelentõsebb európai vonulási útvonala közül az egyik Magyarországon vezet keresztül, és kontinensünk egyik legnagyobb darugyülekezõ helye a Hortobágyi Nemzeti Park területén található.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Fotó: MTI – Czeglédi Zsolt

Az első darulesre kisvasúttal szervezek túrát a Hortobágyon szeptember 30-án és október 1-jén. A gyakorlatilag egész októberben tartó darules programjai és időpontjai IDE KATTINTVA érhetők el.

Ez is érdekelhet:

Hortobágy község, 2012. december 1.
Rackanyáj a hortobágyi kilenclyukú hídnál, az adventi behajtási ünnepen 2012. december 1-jén. A vásártéren megtartott ünnepen a tavasszal kihajtott jószágokkal kellett elszámolniuk a pásztoroknak.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Bioszféra rezervátum a mi füves pusztánk – Ezért szeretünk, Hortobágy
A Hortobágy hazánk első nemzeti parkja, hungarikum és a Világörökség része is.

Kiemelt kép: MTVA bizományosi – Faludi Imre

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.