Virágzó vidékünk

100 ezer darumadár érkezhet a Hortobágyra

Az eget betöltő hangos darucsapatok minden szemlélő számára felejthetetlen élményt nyújtanak.

A daru a Hortobágyi Nemzeti Park jelképe, a híres daruvonulás pedig az őszi naplementék legvonzóbb természeti eseménye, a Hortobágy egyik leglátványosabb madármozgalma. A vonuló darvak napközben a nemzeti parkot övező mezőgazdasági táblákon táplálkoznak. Késő délutántól gyülekeznek újra a pusztán, ahonnan csapatokban húznak a halastavak irányába, ahol az éjszakát töltik.

Fotó: MTI – Czeglédi Zsolt

A Magyarországra érkező darvak 95 százaléka a Hortobágyon vonul át és hónapokat töltenek el itt. Az Észak-Európából szeptember második felében érkező madarak a komolyabb fagyok beköszöntéig maradnak nálunk, majd továbbindulnak észak-afrikai, tunéziai, szudáni telelő területeikre.

A Hortobágyi Nemzeti Parktól kapott friss információink szerint tízezernél jóval több daru már megérkezett a Hortobágyra, számuk pedig naponta több ezerrel emelkedik a következő napokban, hetekben. A Hortobágyon átvonuló darvak száma másfél évtized alatt néhány ezerről 80-100 ezerre nőtt.

Fotó: MTVA bizományosi – Faludi Imre

Az eget betöltő hangos darucsapatok minden szemlélő számára felejthetetlen élményt nyújtanak. A madarak naponta ismétlődő, alkonyathoz kötődő mozgalmának, a daruhúzásnak a megtekintésére különböző hétvégi túrákon biztosít lehetőséget a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága, melyekre előzetes bejelentkezés szükséges. A csoportok létszáma korlátozott, minimum 10 fő esetén indulnak.

Fotó: MTI – Czeglédi Zsolt

Az első darulesre kisvasúttal szervezek túrát a Hortobágyon szeptember 30-án és október 1-jén. A gyakorlatilag egész októberben tartó darules programjai és időpontjai IDE KATTINTVA érhetők el.

Ez is érdekelhet:

Bioszféra rezervátum a mi füves pusztánk – Ezért szeretünk, Hortobágy
A Hortobágy hazánk első nemzeti parkja, hungarikum és a Világörökség része is.

Kiemelt kép: MTVA bizományosi – Faludi Imre

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik