Virágzó vidékünk

Csodás alkotások születnek az ország egyetlen papírfonójában, Nagyrábén

Az együtt gondolkodás és közös munka sikerre vitte a papírfonót.

A hét végén megrendezett Országos Közfoglalkoztatási Kiállításra minden korábbinál több, mintegy 20.000 látogató volt kíváncsi. A 132 kiállító kínálatában a felnőttek végig kóstolhatták Magyarország tájegységeinek jellegzetes ételeit, megtekinthették a szebbnél szebb alkotásokat, a kisebbek pedig akár gólyalábon is indulhattak a környék feltérképezésére.

Az esemény zárásaként került sor  a “Legszebb Stand” díjának átadására, melyet Nagyrábé, Sajógalgóc és Karcsa települések vehettek át.

Nagyrábé község nem kis ötlettel és alkotásokkal gazdagította a kiállítást. Papírfonó műhelyük 3 évvel ezelőtt 5 emberrel indult olyan emberek számára akik egészségügyi állapotuk miatt fizikai munkát nem végezhettek.

Ma már 30-35 embert foglalkoztatnak, mivel minőségi termékeikre igen nagy az érdeklődés.

Az önkormányzat közfoglalkoztatási támogatás segítségével működteti a fonót, ahol a munka mellett az értékteremtés is megvalósult, gazdagítva Nagyrébe hírnevét. Számtalan rendezvényen, fesztiválon értékesítik a gyönyörű alkotásaikat.

A Nagyrábéi Papírfonó ötletgazdája és vezetője Mátrai Katalin, aki a papírfonás mellett a virágkötészettel és dekorációk készítésével is foglalkozik, és mint vallja, a papírfonás egyre népszerűbb egyedi kézműves tevékenység. A műhely munkáját Katalin koordinálja, ő tanít be minden dolgozót, és az alkotások is többnyire az ő leírásai alapján készülnek. A jó csapatmunkát igazolja, hogy ma már közösen is terveznek és alkotnak.  A jelenlegi arculatukat Kovács-Juhász Ivett alpolgármesterrel együtt alakították ki.

Galéria

A kézműves csapat büszke lehet arra is, hogy papírfonó kisüzemszerűen még sehol sem működött eddig Magyarországon, sőt,  világviszonylatban sem tudnak róla.

Nagyrábé facebook oldalán a kézműves manufaktúra további alkotásai is megtekinthetők. Gratulálunk!

Európa legjobbja lett a magyar cipészmester
A wiesbadeni versenyen a magyar cipészmester, Kovács Attila munkái bizonyultak a legjobbaknak: a kiosztandó hat aranyéremből hármat is elnyert a
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik