Virágzó vidékünk

Társat kapott Nanna, a Kecskeméti Vadaskert fehér farkasa

A korábbinál majdnem háromszor nagyobb kifutó is dukál a nagy esemény mellé.

A kárpáti hiúzok áthelyezésével felszabadult hely kihasználásával nagyobbították meg a nőstény alaszkai fehér farkas, Nanna helyét. Bár méretében a régi kifutó is megfelelt az előírásoknak, az új helyet biztonságilag is megerősítették. A szinte teljes egészében saját forrásból megvalósuló felújítás közel 18 millió forintba került – mondta el az MTI-nek Tokovics Tamás, a Kecskeméti Vadaskert igazgatója.

Amit az alaszkai fehér farkasról tudni érdemes

Az alaszkai fehér farkas (Canis lupus tundrarum) a szürke farkas egyik legnagyobb testű alfaja. Jellegzetessége a rendkívül dús és teljesen fehér szőrzete, ami kiváló rejtőzködést biztosít számára a havas környezetben. Természetes élőhelye az alaszkai tundráktól a sarkvidékig terjed. Szervezett csoportokban, falkákban él. Lemmingekkel, havasi nyulakkal, rénszarvasokkal, pézsmatulkokkal táplálkozik. A természetben 5-8 évet, de állatkertekben akár 12-17 évet is megérhetnek. Magyarországon fokozottan védett státuszú állat.

Nanna, a Kecskeméti Vadaskert nőstény alaszkai fehér farkasa öt évvel ezelőtt a fővárosi állatkertből érkezett, és jelenleg 12 éves. Idős párja Bodri, másfél éve pusztult el. A jó kondícióban lévő nőstény naponta egyszer kap enni. Főként szőrös és csontos baromfi-, valamint nyúlhúst adnak neki, de időnként ló- és marhahússal is etetik, egy héten egyszer pedig koplalónapot “tart”.

Párja, a mindössze néhány napja a Nyíregyházi Állatparkból érkezett hétéves hím láthatóan jól érzi magát új helyén. Egyelőre egymástól elválasztatott helyen ismerkedik a nősténnyel. Fokozatosa szoktatják a két állatot össze. Mivel a hím sarki farkas (Canis lupus arctos), tehát nem egy fajtából való a nősténnyel, így hatóságilag sem engedélyezett, hogy közös utódaik szülessenek Nannával, de nem is ez a céljuk, inkább az, hogy egymásban társra leljenek.

Kiemelt kép: Facebook/Kecskeméti Vadaskert

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hamarosan fehér bundát öltenek a sarki rókák
Bájos megjelenésű az Északi-sarkvidék fehér, a hóban kiváló rejtőszínű bundájáról ismert ragadozója.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik