Virágzó vidékünk

Nagy csapatokban érkeznek piros sapkás ritka madarak az országba

Az idei tél különösen alkalmas a zsezsék megfigyelésére, olvasható a Magyar Madártani Egyesület blogjában.

Mint írják, hetek óta folyamatosan egyre több megfigyelési adatokat kapnak ezekről a gyönyörű, piros sapkás madarakról, ami azért igazán izgalmas, mert más teleken alig látni egy-két példányt.

Ősszel az északi országokból nagy számban érkeznek hazánkba telelő vagy a további vonulásuk előtt itt megpihenő madarak. Ezek közül sok faj évről évre nagy számban van jelen a Kárpát-medencében az őszi-téli időszakban, köztük sok olyan, amelyek nálunk nem is költenek.

Fotó: Thinkstock

A zsezsék nem közéjük tartoznak, mert ők a telek többségében csak kisebb számban érkeznek hozzánk. Hazánkban szórványos téli vendég ez a kis termetű pintyféle. Egyes teleken csak kis egyedszámban vagy egyáltalán nem figyelhető meg, máskor viszont nagyobb inváziós csapatokban érkezik Közép-Európába. A nálunk telelő példányok észak, északkelet felől érkeznek.

Az MME szerint november első hetében 3 százalék, második hetében 5 százalék, harmadik hetében már 15 százalék volt a zsezsék teljes fajlistás előfordulási gyakorisága.

Novemberben két helyen is fogtak kuriózumnak számító barna zsezsét a madárgyűrűzők, akik közül sokan abban reménykednek, hogy szürke zsezse is eljut hozzánk ezen a télen. Utóbbi madárfajnak több mint 100 éve nem volt hitelesített hazai előfordulása.

Kiemelt kép: Thinkstock

Színt visz a téli szürkeségbe a magával ragadó süvöltő
A süvöltők érkezése minden évben színt visz a ködös-havas téli mindennapokba.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik