Virágzó vidékünk

Korán előbújt a medvehagyma a Mecsekben

A tavaszias télben a vadon élő növények közül több virágzásnak indult.

Mint azt megírtuk – bár jellemzően csak március végén kezd el virágozni – tavaly már karácsonykor nyílni kezdett az illatos hunyor, a tavasz egyik legjellegzetesebb virága a Mecsekben. A hóvirágra sem kellett sokáig várni: december utolsó napjaiban a Velencei-tónál gyönyörködtette egy kertes ház lakóit, majd január első napjaiban Győrben is megjelent a tavasz hírnöke.

Az évezred térhódító növénye a medvehagyma
A medvehagyma élettani hatása a fokhagymával vetekszik.

Amennyiben enyhe marad az időjárás, napokon belül rácsodálkozhatunk a virágzó kankalinra és az egyes boglárkafélékre is – írta a bama.hu. A Mecsekben, a medvehagyma termőterületén a növény már megmutatta magát. A portálnak Tóth Béla, nyugalmazott növényvédelmi zoológus elmondta:

Az avar alatt kutakodva az első, alig egy centiméter nagyságú hegyes medvehagyma levélkék bökdösik a sokéves lombtakarót. Ilyen korai megjelenés 2014-ben fordult elő, akkor január 4-én volt ugyanez észlelhető. Mindez azt jelenti, hogy néhány hét múlva a korai tavasz meghozza gyümölcsét: a medvehagymát ugyanis a fagyosabb idő sem veszélyezteti, a hideg nem tesz kárt a növényben.

Kiemelt kép: MTI/Sóki Tamás

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik