Virágzó vidékünk

Íme hazánk egyetlen télen is evezhető, tündérrózsákkal tarkított patakja

Könnyű evezés a Hévíz-patakon, amely sosem fagy be még a téli mínuszokban sem.

A Hévíz-patak túra egy igazi különleges téli vízitúra helyszín. Magyarországon ez az egyetlen evezhető meleg vizű patak. Ez teszi lehetővé, hogy a a legzordabb téli időszakban sem fagy be.  A patakot, pontosabban kifolyót a Hévízi-gyógytó táplálja, mely Európa legnagyobb és legismertebb meleg vizű tava, amiben télen is lehet fürödni.

A Hévízi-tóból kilépő meleg víz egyedi életkörülményeket teremt a csatornában, ami mind Magyarország, mind Európa-szerte egyedülálló. A trópusi folyókra emlékeztető növényflórát rendkívül gazdag halfauna egészíti ki, mely a környékbeli horgászok és természetbarátok kedvelt célpontjává teszi a csatornát.

Fotó: vidra-vizitúra

Téli időszakban a tó és a patak felett lebegő páraréteg, a felbukkanó tündérrózsák, a part menti mocsaras lápvidék meseszerű hangulatot ad a túráknak, szinte várja az evezős, hogy mikor bukkan elő egy kobold a fűcsomó mögül, vagy mikor lebben fel egy tündér a tündérrózsa virágjából.

Fotó: vidra-vizitúra

A téli időszakban minden pénteken, szombaton és vasárnap szerveznek túrát, melynek különlegességét a nem mindennapi klíma, a növény-, és állatvilág nyújtja. A víz hőfoka indulásnál téli időszakban a beszállónál 25 fokos, majd folyamatosan hűl. A vízmélység 30 cm és 1 méter közötti.

Jégbe fagyott a lillafüredi vízesés
Csodás látvány a jéggé dermedt zuhatag.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik