Virágzó vidékünk

Kikelt a fióka a rétisasok bekamerázott fészkében

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság működési területén található ártéri erdőben februárban helyezték ki azt a fészekkamerát, amely egy rétisas pár – Arnold és Judit – életébe enged betekintést.

A párnak 2018. január 29-én lett meg az első tojása, és bár sokáig 3 tojáson kotlottak a madarak, végül csak egy utódjuk lett.

A fióka március 10-én reggel kelt ki a tojásából, de egyelőre nagyon keveset látni belőle, mert az anyja mindentől óvja őt. Nekünk szerencsénk volt, és szombaton délután sikerült megörökítenünk a fiatal sast.

webkamera

A webkamera felvételeit egyébként élmény nézni, hiszen sosem tudhatjuk, mikor bukkan fel rajta a fióka. Azt pedig kiváltképp várjuk, hogy közzétegyék a kikelésről készült pillanatokat.

Ez a nagytestű, markáns megjelenésű ragadozó madarunk a XX. század 70-es éveire erősen megritkult, állománya drasztikusan lecsökkent. Mára azonban a természetvédelmi intézkedéseknek köszönhetően, több mint 300 költő pár él hazánkban és az állomány növekvő trendet mutat. Bár a faj védelmét hazai és nemzetközi jogszabályok biztosítják, az illegális mérgezések és a szigeteletlen elektromos távvezetékek még mindig tizedelik az állományát. Zavarásra érzékeny faj, ezért a fészek több száz méteres körzete decembertől júliusig teljes háborítatlanságot igényel.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!