Virágzó vidékünk

Kikelt a fióka a rétisasok bekamerázott fészkében

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2018. 03. 11. 08:54

Korábban a témában:

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság működési területén található ártéri erdőben februárban helyezték ki azt a fészekkamerát, amely egy rétisas pár – Arnold és Judit – életébe enged betekintést.

A párnak 2018. január 29-én lett meg az első tojása, és bár sokáig 3 tojáson kotlottak a madarak, végül csak egy utódjuk lett.

A fióka március 10-én reggel kelt ki a tojásából, de egyelőre nagyon keveset látni belőle, mert az anyja mindentől óvja őt. Nekünk szerencsénk volt, és szombaton délután sikerült megörökítenünk a fiatal sast.

webkamera

A webkamera felvételeit egyébként élmény nézni, hiszen sosem tudhatjuk, mikor bukkan fel rajta a fióka. Azt pedig kiváltképp várjuk, hogy közzétegyék a kikelésről készült pillanatokat.

Ez a nagytestű, markáns megjelenésű ragadozó madarunk a XX. század 70-es éveire erősen megritkult, állománya drasztikusan lecsökkent. Mára azonban a természetvédelmi intézkedéseknek köszönhetően, több mint 300 költő pár él hazánkban és az állomány növekvő trendet mutat. Bár a faj védelmét hazai és nemzetközi jogszabályok biztosítják, az illegális mérgezések és a szigeteletlen elektromos távvezetékek még mindig tizedelik az állományát. Zavarásra érzékeny faj, ezért a fészek több száz méteres körzete decembertől júliusig teljes háborítatlanságot igényel.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Zakopane, 2018. szeptember 22.
Az 1987 méteres Gáspár-csúcson turisták 2018. szeptember 22-én, miután pár centiméter hó esett, a hõmérséklet pedig fagypont alá süllyedt a lengyel Tátrában, Zakopane közelében. Az elõrejelzések szerint a következõ napokban akár 20 centiméáternyi hó is hullhat a Tátrában. (MTI/EPA/Grzegorz Momot)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.