Virágzó vidékünk

Dráma a bekamerázott sasfészekben, kimentették a fiókát

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság működési területén található ártéri erdőben februárban helyezték ki azt a fészekkamerát, amely egy rétisas pár – Arnold és Judit – életébe enged betekintést. Pontosabban csak engedett volna.

A párnak 2018. január 29-én lett meg az első tojása, a fióka március 10-én reggel kelt ki, aztán drámai fordulatot vettek az események.

Történt ugyanis, hogy az apa váratlanul, máig tisztázatlan okból elhagyta a fészket. A szakértők sem tudják pontosan, hogy a jelenségnek mi lehet a pontos oka: a madarat baleset is érhette, de az sem elképzelhetetlen, hogy egy másik hímmel akaszkodott össze.

A tojó ezt követően egyedül maradt a fiókával, kezdetben sikerült is ellátnia, gondosan etette őt, csakhogy március 22-én a fészkénél feltűnt egy fiatal hím rétisas, melynek zavarása megváltoztatta a fiókáját egyedül nevelő tojó addigi viselkedését. A Duna-Ipoly Nemzeti Park közleménye szerint zsákmányt ekkor már nem vitt fel a fészekbe, a fióka etetései megritkultak, majd teljesen elmaradtak.

Egy nappal később megjelent a fészek körül egy újabb kifejlett hím madár is. A tojó rétisas a közelben kialakított etetőhelyről sem vitt fel eleséget a fészekbe. A fióka állapota folyamatosan romlott, így a szakemberek a fészekből történő kimentése mellett döntöttek.

Facebook / DNPI

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szerette volna elkerülni a természeti folyamatokba történő beavatkozást, de a bekövetkezett eseménysor ezt nem tette lehetővé.

Mint írják, amennyiben a fióka mesterséges felnevelése sikerrel jár, úgy repatriációja során visszakerül a természetbe, amelyről beszámolnak majd.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik