Virágzó vidékünk

Húsvéti gólyaöröm Gemencen: megvan az első tojás

Látható lesz Zoltán, a jeladós fekete gólya és párja is.

Tóbiás és Sára, a híres gemenci fekete gólyapár fészkében a mai napon megjelent az első tojás, így néhány nap múlva várhatóan már 3-4 tojás költését kezdhetik meg a szülők – tájékoztatott közleményében a Gemenc Zrt. A gólyacsalád mindennapjait a webkamerákon keresztül bárki nyomon követheti.

Tóbiás március 2-án szállt le gemenci fészkére, évről-évre ő érkezik meg elsőként hazánkba. Párja, Sára március közepén jött meg és rögtön nagy munkába kezdtek, hiszen ezen a télen erősen megrongálódott a fészkük. A károkat azonban hamar helyreállították, ezt bizonyítja a mai tojásrakás is. A gólyapár az elmúlt 4 évben 10 fiókát nevelt fel a fészekben.

A Gemenc Zrt. finanszírozásával a Duna-Dráva Nemzeti Park, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésével 2013-ban szereltek fel fészekkamerákat, azóta követhető nyomon a gólyapár élete.

Látható lesz a jeladós fekete gólya és párja is

Idén tovább bővülhet ismeretünk a fekete gólyákról, hiszen egy másik gólya, Zoltán – akinek mozgását eddig GPS jeladó segítségével követhették nyomon a szakemberek és a nagyközönség az erdőgazdaság weboldalán – egy olyan, eddig elhagyott fészekbe szállt, amelyik szintén kamerával felszerelt. Itt ugyan nem élő adásban, de szintén megfigyelhető lesz egy gólyapár élete. A Gemenc Zrt. rendszeresen nyilvánosságra hozza majd ennek a fészeknek az eseményeit is.

Kevesen vannak és rejtőzködve élnek a fekete gólyák hazánkban
A gemenci populáció a világ legnagyobb népsűrűségű fekete gólya állománya.

Hazánkban jelenlegi ismereteink szerint mintegy 380-420 pár fekete gólya fészkel, közülük körülbelül 40 pár Gemencben. Az itteni populáció a világ legnagyobb sűrűségű fekete gólya állománya. Tipikus fészkelő helyei a tölgy-kőris-szil ligeterdők idős kocsányos tölgyfái. Az egyes párok területhűsége rendkívül változó. Fő táplálékuk az apró hal, béka, rovar. Az első fiókák május elején jönnek a világra.

Sára és Tóbiás fészke

IDE KATINTVA

látható élőben.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik