Virágzó vidékünk

Sorban állnak a gyógyvízért Gyomaendrődön

A Hantoskerti díszkúttól kannákban viszik haza a mélyből érkező kincset.

Az ország legtisztább vizű folyójaként ismert Hármas-Körös partján fekvő Gyomaendrőd nemcsak a horgászok és a vízisportok kedvelőinek paradicsoma, hanem híres gyógyvizének köszönhetően a gyógyulást keresők kedvelt úti célja is.

A város termálfürdőjének gyógyvize számos betegség gyógyítására alkalmas

A Liget Fürdő 59,5 Celsius-fokos vizét 1960-ban gyógyvízzé nyilvánították: az orvosilag igazoltan jó hatású az idült reumatikul, köszvényes bántalmak, az isiász, az izom- és idegfájdalmak ellen. A víz ivókúrára is rendkívül alkalmas, különösen idült nyálkahártyahurut, bélhurut, epehólyaghurut, vesemedence-gyulladás, emésztési zavarok, gyomorégés, gyomorfekély esetén, gyomorsavhiány vagy kevés gyomorsav esetén azonban az ivókúra ellenjavallt.

Fotó: hgyvk.hu

1958-ban a település lakossága számára lehetővé tették a termálvíz felhasználását. A kútnak akkoriban 400 liter percenkénti vízhozama volt. Az Áchim utcában található meleg vizes közkifolyó ingyenes vizét az emberek ivásra, fürdésre, jószágetetésre is használták. A közvetlenül az ezredforduló előtt felújított Hantoskerti termálkút ma is sűrűn látogatott – elsősorban – a helyiek körében. A beol.hu azt írja, hogy

a legtöbben műanyag kannákkal felszerelkezve érkeznek a termálkúthoz, ahol esténként sorba kell állni a gyógyvízért.

A gyomaendrődi gyógyvíz egyébként magas magnézium-, kálcium-, metaborsav- és metakovasav-tartalmú.

Fotó: hgyvk.hu

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Europress/AFP/Rodger Bosch

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik