Virágzó vidékünk

Gyógyhellyé minősítették Gunarasfürdőt

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2017. 08. 03. 11:13

Ez lett Magyarország harmincharmadik gyógyhelye.
Korábban a témában:

Gyógyhellyé minősítette az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a dombóvári Gunarasfürdőt. A népegészségügyi szervezet szerint Gunarasfürdő olyan különleges terület, ahol “legalább egyféle természetes gyógytényező” megtalálható, van gyógyító intézményi háttere, adottak a gyógyítás zavartalanságát, a betegek nyugalmát biztosító környezeti feltételek – írta az MTI.

Mátraderecske, 2012. július 23.
A Szén-dioxid Szárazfürdõ és Gyógyászati Központ mofettája Mátraderecskén 2012. július 23-án.  Augusztus 1-jétõl a társadalombiztosítás támogatja a mofetta-, vagyis a szén-dioxidos szárazfürdõ-kezelést, amely Magyarország egyetlen gyógygázfürdõjében, Mátraderecskén érhetõ el. A mellékhatások nélkül gyógyító gáz elsõsorban a magas vérnyomással, illetve az érszûkületi problémákkal küzdõ betegeknek nyújt segítséget.
MTI Fotó: Komka Péter
Gyógyhely lett a mátraderecskei gyógygázfürdő
A mintegy ezer méter mélységből feltörő gyógyhatású gáz sok betegség kezelésében hatásos.

A gunarasi alkáli-hidrogénkarbonátos termálvizet 1977-ben nyilvánították gyógyvízzé, amelyet mozgásszervi betegségek gyógyítására használnak. A területen két egészségügyi intézmény, a dombóvári Szent Lukács Kórház és a Gunaras Zrt. gyógyközpontja működik.

A dombóvári önkormányzat és az Országos Közegészségügyi Központ is vizsgálta a levegőtisztaságot, a zajterhelést, a víz, a talaj higiénés jellemzőit, és mindet a határértékeken belül mérték. A vizsgálatok eredményeképpen Gunarasfürdő területének mintegy 90 százalékát (36,2 hektárt) minősítették gyógyhellyé, amelyhez 106,9 hektár védőövezet tartozik.

A dombóvári fürdő Magyarország harmincharmadik gyógyhelye. Az ÁNTSZ honlapján közzétett törzskönyvi nyilvántartás szerint 2017-ben a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Cserkeszőlő és a Heves megyei Mátraderecske lett még gyógyhely. Ezzel a minősítéssel a Dél-Dunántúlon Dombóvár mellett a Baranya megyei Harkány, Szigetvár és a Somogy megyei Igal rendelkezik.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.