Virágzó vidékünk

Napelemes Vili betoppant a Börzsönybe

A térség az ország legnagyobb összefüggő lakatlan erdőterülete.

Már közlekedik a Vili 2. elnevezésű napelemes motorkocsi, mely zéró helyi kibocsátású járműként szállítja a kirándulókat a Börzsönyben, a Márianosztra-Nagyirtás közötti szakaszon.

125 éves a Királyréti Kisvasút

Az ország 21 kisvasútjából három szakasz a Börzsönyben üzemel, Kemencén, Királyréten és Szobon évente csaknem 150 ezer ember fordul meg és évről-évre növekszik a vonalak kihasználtsága. A Királyréti Kisvasút idén ünnepli fennállásának 125. évfordulóját. Az 1950-es évek végéig fa és kő szállítására használt vonal az 1990-es évek második felétől jelentett egyre nagyobb vonzerőt, a Börzsöny ezen részében évente félmillió ember fordul meg.

Tesztelték a napelemes erdei vonatokat a Börzsönyben
Nagy az érdeklődés a mutatós járművel történő utazás iránt.

Újabb fejlesztések

A térség az ország legnagyobb összefüggő lakatlan erdőterülete. A turisztikai igények kiszolgálására az Ipoly Erdő Zrt. kilátót épít a Várhegyen, Márianosztra határában a pálos kolostor romjait teszik látogathatóvá, valamint látogatóközpont épül Királyréten. Ősszel megkezdődik a királyréti és a kemencei vasút felújítása is.

A most átadott Vili 2 motorvonatot a Márianosztra-Nagyirtás szakaszra készítették, mely meredek és kanyargós pálya, ezért a korábbi modell fékrendszerét és a hajtását áttervezték. A vonat egyszerre 32 embert szállíthat, így a hétköznapi, kisebb látogatószám szállítására gazdaságosan használható. A tetőn lévő napelem és a lejtős szakaszokon működő fékenergia visszatáplálás eredményeként egész nap energiapótlás nélkül közlekedhet – írta az MTI.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik