Virágzó vidékünk

Fényfestők öltöztetik új ruhába Pécset

A Fény útja összesen 12 ezer négyzetméternyi vetített felületet kelt életre.

Mintegy 12 ezer négyzetméternyi vetített felületet keltenek életre csütörtöktől vasárnapig fényfestő csapatok 30 helyszínen mintegy 100 programot kínáló 3. Zsolnay Fényfesztiválon, Pécsen.

Fotó: MTI/Sóki Tamás
Fotó: MTI/Sóki Tamás

A szervező Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) a többi között háromdimenziós fényfestéssel, újcirkuszi és utcaművészeti kavalkáddal várja a látogatókat, a kedvelt pécsi épületek fényfestést, a belváros ismert terei és rejtett zugai fényinstallációkat kapnak. A vetítések és fényszobrok az eddigieknél is nagyobb területen helyezkednek el, a teljes belvárost behálózó Fény útja összesen 12 ezer négyzetméternyi vetített felületet kelt életre.

Fotó: MTI/Sóki Tamás
Fotó: MTI/Sóki Tamás

A fesztivál központi attrakcióját jelentő nemzetközi versenyen a pécsi székesegyház monumentális homlokzata elevenedik meg a háromdimenziós, mozgó fényalkotások által. A műsorban Costa Rica-i tűzzsonglőrök és spanyol utcaművészek szerepelnek, a Sienta La Cabeza nevű katalán hajszobrász-csapat ismét több napon át készít világító hajkölteményeket a vállalkozó kedvű fesztiválozók számára.

Fotó: MTI/Sóki Tamás
Fotó: MTI/Sóki Tamás

A rendezvény nappali programokat is kínál: a tavaly debütált úgynevezett Fénybütyköldében látogatók maguk készíthetnek világító ékszereket és emléktárgyakat, de játszóházakat és látványos fizikai kísérleteket is tartanak. A közönség zenei szórakoztatásáról mások mellett a japán Yuki Koshimoto és az ambient művész Maoom közös fellépése, az indiai Thaalavattam ütőhangszeres projekt, valamint a 14 tagú katalán dobos együttes, a Sound de Secá koncertje gondoskodik.

Kiemelt kép: MTI/Sóki Tamás

Olvasói sztorik