Virágzó vidékünk

Virágos Magyarország: 324 település nevezett

Lezárult a jelentkezési időszak a Virágos Magyarország környezetszépítő versenyre, idén a tavalyinál is többen, 324-en jelentkeztek, a legaktívabbak az 1000 fő alatti falvak voltak.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) és a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny Szervező Bizottsága több különlegességgel is készül a jubileumi év alkalmából.

Rekordévet rekordév követ a magyar turizmusban, nincs ez másként a Virágos Magyarország jubileumi versenyével sem

– mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója. Az elmúlt időszak legnagyobb érdeklődésére számot tartó versenyére 324 pályázat érkezett, ennek többsége az 1000 fő alatti falu kategóriába jelentkezett.

A magyar települések több mint felében 1000 főnél kevesebben élnek, épp emiatt, ehhez igazítva idén változtak a nevezési kategóriák, és a lélekszám függvényében a következőképpen lehetett nevezni:

  • 1000 fő alatti és feletti falvak,
  • 50 000 fő alatti és feletti városok,
  • és külön indulhattak a fővárosi kerületek.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

A megmérettetésnek csak pozitív hatásai vannak egy-egy település életére, hiszen a felkészülés során a zöldfelületek rendezettebbé, a települések virágosabbá válnak, és közben az ott élő közösség építéséhez is hozzájárul az összefogás és a közös munka. A versenynek köszönhetően előtérbe kerül a környezettudatos gondolkodás, a szépülő környezet pedig egyszerre válhat turistamágnes-attrakcióvá és teszi szebbé az ott élők életét.

A települések értékelését szakmai zsűri végzi, 100 kertész, tájépítész, város- és falugondnok szakember vizsgálja meg társadalmi munkában a településeket a nyár folyamán.

Tihany lehet a világ legszebb faluja
A verseny eredményét szeptember 26-29. között hirdetik ki.

Idén a verseny bírálati szempontrendszerét felülvizsgálva új kritériumokat is figyelembe vesznek a zsűritagok az értékelésnél. Többletpontot jelentenek a családbarát és az akadálymentes infrastruktúra-fejlesztések, vagy ha a pályázó városban, faluban több nyelven is elérhetőek a turisztikai információk. Újdonság, hogy a digitális elérhetőség (weboldal, applikáció) is bekerült a minősítési szempontok közé. Azért fontosak az új kritériumok, mert a vonzó településkép mellett ezek a tényezők is mind befolyásolják, hogy elégedetten távoznak-e a vendégek a desztinációból.

Az MTÜ a 25. jubileum alkalmából minden pályázó településnek facsemetét, egy oszlopos gyertyánt ajándékoz. Az őshonos parkfa karakteres formájú, az ország valamennyi településén telepíthető, a hazai kertkultúrában a XIX. századtól van jelen. A kerek évforduló alkalmából emellett „Jubileumi díjat” vehet át az Arany Rózsa díjas települések közül a legjobban teljesítő, amelyet a szakmai zsűri választ ki.

MTI Fotó: Varga György

Az idei év egyik újabb különlegessége, hogy a Kulturális Örökség Európai Éve kormányzati programhoz csatlakozva egy “Kertörökség – kertturizmus” különdíjat is átadnak. Az értékelésnél olyan tényezőket vizsgálnak a zsűritagok, mint az örökségvédelmi szempontok, a fenntartás minősége és a turisztikai hasznosítás.

A “Legvirágosabb Úti Cél” elnevezésű közönségdíj szintén nagyon fontos elismerés, hiszen megmozgatja a helyieket és a településre látogató vendégeket is. A Facebookon keresztül mindenki szavazhat az általa legkedveltebb, legszebbnek tartott településre.

Az idei két fődíjas település (város, illetve falu kategóriában) a 2019. évi Entente Florale Europe környezetszépítő versenyen képviseli majd hazánkat, tovább erősítve Magyarország vonzerejét és versenyképességét a legkedveltebb európai desztinációk között.

A teljes településlista ide kattintva érhető el.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik