Virágzó vidékünk

Megújul az Alföld egyik gyöngyszeme

Rendbe teszik az Alföld egyik gyöngyszemét, a Bugaci Csárdát, melynek történelme egészen az 1800-as évek elejéig nyúlik vissza, írja a baon.hu.

Mint arra a lap emlékeztet, a puszta emblematikus épületéhez számos betyártörténet kapcsolódik, de Petőfi Sándor is több versében megemlékezik a híres csárdáról.

Szabó László polgármester arról beszélt, a helyi védettség alatt álló épület azonban hosszú évek óta üresen áll. Az önkormányzat azért vásárolta meg néhány évvel ezelőtt, hogy megmentse az enyészettől.

A településképi arculatot meghatározó épületek fejlesztésére kiírt pályázaton ötvenmillió forintot nyert a község a beruházásra, az önkormányzat további húszmillió forint önerőt biztosít hozzá.

Ebből az összegből megújul a nádtető, a homlokzat, a fűtés, az elektromos hálózat, kicserélik a nyílászárókat. Épül egy napelempark is, amely villamos energiával látja majd el a teljes komplexumot.

A megújult Bugaci Csárda várhatóan ősszel nyitja meg kapuit a látogatók számára.A jövőben azonban új funkciót is kap a vendéglő, hagyományőrző, kulturális programok helyszíne lesz.

Megépítik Bugac kapuját a homokpusztán
Létrehozzák a „Homoki erdők emlékútja” elnevezésű tanösvényt is.

Kiemelt kép: Bajusz Ferenc

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik