Virágzó vidékünk

Kétszemélyes kápolnát faragnak egy 330 éves tölgyfa törzsébe

Zarándokhellyé kívánják varázsolni a zágoni Mikes-kertet.

Mikes Kelemen kipusztult zágoni fájában, a 330 éves tölgy üregében aprócska kápolnát alakít ki Mónus Béla magyarországi fafaragó művész. A cél nem titkolt: zarándokhellyé kívánják varázsolni a a háromszéki Mikes-kertet, a kereszténység jegyében a haza- és honszeretet, a szülőföldre való visszakívánkozás eszméjét testesítheti meg kápolna – írta a 3szek.ro.

Mónus Béla elmondta: a zágoni polgármester felkérésére vállalta a különleges kápolna kialakítását. A miniatűr kápolnában a közeledésre, a megbékélésre lesz hely, de akár ifjú párok is kimondhatják abban a boldogító igent.

Nem voltam biztos benne, hogy ez egy tömör fa, de miután feltártam belsejét, rájöttem, hogy olyan, mint egy kémény, szinte üres. Mivel a fa mérete megengedi, úgy gondoltam, belsejében egy kétszemélyes kápolnát alakítok ki

– mondta a portálnak Mónus Béla.

A tölgy aljába két és fél méter mély gödröt ástak , ezt kibetonozták, ami bejutott a gyökerek alá. Vasakat is raktak bele, így ha a gyökerek kikorhadnának, akkor sem dől ki a törzs. A belsejében gótikus, napkorongszerű gerendaboltozatot épített ki, ez már készen van. A művész 2018 szeptemberére ígéri a munka befejezését.

A Mónus Béla korábban két emlékművet faragott Mikes Kelemen tiszteletére: az egyiket az író szülőfalujában, Zágonban, a másikat Rákóczi Ferenccel való bujdosása színhelyén, a törökországi Rodostóban.

Kiemelt kép: 3szek.ro/Bokor Gábor

Olvasói sztorik