Virágzó vidékünk

Csodás népviseletek, tánc és lakodalom: idén is találkoztak a jó palócok

Összejött a hétvégén a világ palócsága a kis cserháti faluban, és a három naposra nyúlt rendezvényen bemutatták kulturális kincsestárukat.

Cserháthaláp becsülettel felkészült a palócok fogadására. Az V. Palóc Világtalálkozón kitárultak a porták kapui, „isten hozott” feliratokat olvashattunk a kanyargós főutca házainál – írja a Nool. A falu szélén lévő tágas rétre összpontosult a programok java része. Itt volt a hatalmas szabadtéri színpad, ahol egymás után léptek fel a különböző hagyományőrző csoportok, énekesek, táncosok. A falu másik részén a vásárosok utcájában kalandozhattak az érdeklődők, ahol többek között mohorai menyecskék kínálgatták a laskát, kézművesek kínálgatták portékáikat.

A művelődési ház színpadán kulturális műsorok, hagyományőrző programok színesítették az eseményt. A katlanokban a főzőverseny finomságai készültek, a nagyszerű forgatagban kicsik és nagyok, fiatalok és idősek mutatták meg legszebb viseletüket.

Fotó: Bódi Katalin
Fotó: Bódi Katalin

A palóc világtalálkozó ötletgazdái, a Tar Lőrinc Baráti Kör vezetői, Berze Marianna és férje, Kovács László mindent megtettek azért, hogy az idei rendezvény is derűs, sokszínű és emlékezetes legyen. A szép számú részvevők  mindannyian örömmel érkeztek Cserháthalápra, a délvidéki, kupuszinai, valamint a kárpátaljai, nagydobronyi palócok ráadásként népes küldöttséggel képviseltették magukat.

Fotó: Bódi Katalin
Fotó: Bódi Katalin

A találkozó legjobban várt pillanata a palóc lakodalom volt, ami most is igen látványos volt, élén a fiatal párral, mögöttük pedig a látványos felvonulás csoportjaival, a településük tábláit hordozva. Gyönyörű népviseleteket csodálhattak a programon részvevők, a jó hangulatról pedig a zenészek gondoskodtak.

Galéria
Fotó: Bódi Katalin

Kiemelt kép: Bódi Katalin

Világrekord lett a leghosszabb palóc lakodalmas menet
Nem múlt el rekord nélkül a Palóc Világtalálkozó!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik