Virágzó vidékünk

Hagyomány és viadal: Végvári Vigasságok Egerben

A fesztivál során a látogatók átélhetik a híres 1552-es dicső ostrom pillanatait Eger oroszlánjaival.

Augusztus 10-12-ig  rendezik meg a 23. Végvári Vigasságot Egerben. Korhű fegyverek bemutatójával, hagyományőrző fellépőkkel, családi programokkal, vitézi próbával, huszárvirtussal, felvonulásokkal, kiállításokkal és koncertekkel várják az érdeklődőket. Tradicionális mesterségek kézművesei kínálják portékáikat és mutatják be a szakma mesterfogásait.

Pénteken és szombaton szakmai tárlatvezetéseken vehetnek részt az egri várban. A Vármúzeum kiállításaiban megtudhatják, hogy a híres egri nők hol, s hogyan hajtották végre hőstetteiket, fény derül az Egri csillagok című regény és a valóság közti összefüggésekre és különbségekre, valamint fáklyafényben fedezhetik fel az Egri vár Kazamatájának legsötétebb járatait.

Hagyományőrző programokban sem lesz hiány, a három nap folyamán folyamatosan színesítik az eseményt, életképekkel, mesterségek bemutatóival.  A keresztények táborában a tábori lelkész, a borbély, a csiszár, a füvesasszony és egy hadmérnök mutatja be a 16. századi emberek mindennapi tevékenységeit és a mesterségeiket, míg a török táborba tévedő gyanútlan látogató könnyen fosztogatás, adóztatás és leányszöktetés áldozatává válhat.

A kulturális programok mellett betekintést nyerhetünk a középkori hadviselés fortélyaiba is. Fegyver-bemutatók, bajvívás, viadal, virtuskodás, parádézás, felvonulás, díszlövés, zászlóforgatók bemutatója, gólyalábas vásári komédia, és minden, ami a hamisítatlan középkori hangulathoz kell.

A fesztivál ideje alatt tradicionális mesterségek kézművesei kínálják portékáikat és mutatják be a szakma mesterfogásait, és lesz  népi játszótér, kézműves foglalkozások, vitézi próba, pónilovaglás és solymászbemutató is.

A Végvári Vigasság csúcspontjaként közel 200 vitéz katona eleveníti fel az 1552-es dicső várvédelem és a híres Egri csillagok című regény jeleneteit!

A részletes program ITT található.

Fotók a tavalyi programról

Fotó: Szinok Gábor
Fotó: Szinok Gábor
Fotó: Szinok Gábor
Fotó: Szinok Gábor
A nyár legsárgább színfoltjai: gyönyörű napraforgó tábla Eger határában
Mindeközben kiderül az is, miért forognak a napraforgók.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik