Virágzó vidékünk

Budaörs hagyományait őrzi az év tájháza

A Bleyer Jakab Helytörténeti Gyűjtemény a magyarországi német tájházak információs központja.

A Magyarországi Tájházak Szövetsége 2018. október 4-6. között a Bács-Kiskun megyei Dunaszentbenedeken rendezi meg XVI. országos szakmai konferenciáját és találkozóját. A rendezvény keretében pénteken került sor az „Év Tájháza” kitüntető cím átadására, melynek idén a budaörsi Bleyer Jakab Helytörténeti Gyűjtemény (Heimatmuseum) a büszke birtokosa.

Régi idők kincseit őrzik a múltidéző tájházak
1962-ben nyíltak meg az elsők a megyei múzeumok támogatásával.

A német nemzetiségi múzeumnak már az alapításakor fő célja volt a budaörsi svábság hagyományos kultúrájának megőrzése, de az idők során a tudományos kutatómunka, a kiállítások és rendezvények szervezése, a hagyományőrzés és a hagyományátadás is egyre inkább előtérbe került. Tevékenységi körének bővüléseképpen a Bleyer Jakab Helytörténeti Gyűjtemény a magyarországi német tájházak információs központjává is vált.

A ma tájházként funkcionáló porta a XIX. század utolsó harmadában épült. A hagyományosnak tekinthető háromosztatú épület (szoba–konyha–szoba) később L alakban egy külön bejáratú szobával is kiegészült, a házhoz pedig kamra, présház és pince tartozott.

Jelenlegi állapotában az épület konyhája és a tisztaszoba Budaörs sváb lakóinak lakáskultúrájába enged betekintést, míg az utcai, úgynevezett „Budaörs szoba” az itteniek betelepülésének emlékei, életük dokumentumai bemutatásának színhelye, s a második világháború utáni kitelepítésük emlékszobájaként is funkcionál.

A tájház fogadószobáját az egykori kamrában alakították ki, ahol a falakon körbefutó csíkokon főleg a 20. század első felében készült budaörsi képeslapok láthatók tematikus elhelyezésben. Ugyanitt lehet megvásárolni a tájház kiadványait és egyéb emléktárgyakat. Az épület egykori lakószobája ad teret az átlagosan évente megújuló időszaki kiállításoknak. Jelenleg a múzeum első 30 évét mutatják be ebben a kiállítótérben.

Az épület hátsó termében, mely a fogadószobából nyíló önálló helyiség, jelenleg a 30. évfordulóhoz kötődő, személyes emlékeket felvonultató időszaki tárlat, és egy Passió tematikájú zománckép kiállítás tekinthető meg. Később ide tervezik a látványtárat, ami a raktárban rejlő, kiállításra nem került tárgyak bemutatását teszi lehetővé.

A múzeum legfontosabb feladatának Budaörs kulturális értékeinek megőrzését és ápolását tartja – legyen szó kiállított tárgyaikról, raktárakban őrzött régi műtárgyakról vagy hagyományokról.

Fotók: Magyarországi Tájházak Szövetsége

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik