Virágzó vidékünk

Panorámaadót vezetne be Siófok polgármestere

A lényeg, hogy a közvetlen balatoni panorámával rendelkező ingatlanok tulajdonosai mélyebben nyúljanak a zsebükbe.

Akinek az ingatlana a Balatonig ér, és élvezi a balatoni panorámát, az fizessen több helyi adót! Ezt a javaslatot kívánja Lengyel Róbert Siófok polgármestere a képviselő-testület elé terjeszteni, aki szeretné a a helyi építési szabályzatot és az adórendeletet is módosíttatni, írja a Szabad Pécs. A városvezető így kívánna gátat szabni a vízpartot elfoglaló és a balatoni panorámát eltakaró apartmanházak egyre gyorsuló elterjedésének.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

A portálnak nyilatkozó polgármester elmondta:

Egyre szűkül a rálátás a magunkfajta egyszerű földi halandók számára a gyönyörű balatoni panorámára. Egyik épület emelkedik a másik után, amelyeknek a tulajdonosai, szállóvendégei aztán az erkélyekről élvezhetik a parti naplementéket.

A jelenlegi szabályozás alapján a siófoki panorámás ingatlanok tulajdonosai ugyanannyi helyi adót fizetnek, mint például akinek ugyan a vasút és a Balaton között van az ingatlana, de közvetlen a sínek mentén panorámának se híre, se hamva. Lengyel Róbert azt szeretné, hogy a közvetlen balatoni panorámával rendelkező ingatlanok tulajdonosai mélyebben nyúljanak a zsebükbe.

Azt is javaslom, hogy a plusz adóbevételt kizárólag a parti területek – szabad strandok, parkok, egyéb zöldfelületek – folyamatos karban-, és tisztán tartására, fejlesztésére fordítsa a város

– fűzte hozzá a politikus, aki szerint az ingatlanok hasznosításából – értékesítés, kiadás – így Siófok teljes lakossága többet profitálna, vagyis “a luxusadóból” a város közössége gyarapodhatna.

Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik