Virágzó vidékünk

Soroksári sziget nyerte az év dunai szigete címet

A szigeten felnőtt egy olyan közösség, amely hajlandó tenni is a szigetért.

A Dunai Szigetek blog hatodszor hirdette meg az  év dunai szigete szavazást, melyre 2018. október 13-tól 2019. január 1-ig lehetett voksolni. A blog olvasói két szigetet választottak ki a selejtező során, míg egyet a blog “delegált”.

A 2018-as versenyben így a Romániában található Ada Kaleh (Al-Duna) sziget – ez volt a blog jelöltje -, valamint a soroksári Molnár-sziget és a dunamocsi Süttői-sziget (Szlovákia ) vett részt. 

2018-ban rekordszámú szavazattal a soroksári Molnár-sziget igen szoros versenyben lett az év dunai szigete, a Dunamocshoz tartozó Süttői-sziget előtt. A blog által nevezett, 50 éve elsüllyesztett Ada Kaleh a román fordítás ellenére is csak a harmadik helyre érkezett be.

Molnár-sziget

Soroksár dunai szigetével elbánt az idő. A lezárt Soroksári-Duna északi részében található, 1950 óta Budapesthez tartozó sziget területe az elmúlt 150 évben 431%-al nőtt. A túlnyújtózó város miatt a híres hajómalmok helyén ma nyaralók és egyre állandóbb lakóépületek nőttek fel a mederben. A feliszapolódó mellékág és a déli csúcsnál a Dunába ömlő Gyáli-patak időnként környezeti problémákat okoz. A szigeten azonban felnőtt egy olyan közösség is, amely hajlandó tenni is a szigetért és többek között a döntőbe juttatta a Molnár-szigetet.

A korábbi győztesek

  • 2013-ban a váci Kompkötő-sziget
  • 2014-ben az esztergomi Helemba-sziget
  • 2015-ben a kismarosi Kismarosi-sziget
  • 2016-ban a dunaújvárosi Szalki-sziget
  • 2017-ben a Szlovákiába szakadt Csallóköz

Kiemelt képünkön 2018 győztese, a Molnár-sziget – Fotó: dunaiszigetek.blogspot.com

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik