Bámulatos esti fényben tündököl az egerszalóki sódomb

Az impozáns megvilágítás nem mindennapi élményt nyújt.
Kapcsolódó cikkek

Az egerszalóki termálvíz és termálfürdő sokak kedvenc helye,  a település országosan is egyedüli nevezetessége a község déli részén, a föld mélyéből feltörő termálforrás és a lefolyó víz által létrehozott mészkődomb, ami az évek során sódomb néven vált ismertté. A 410 méter mélyről feltörő 65-68 Celsius-fokos melegvizű hőforrás domboldalon lefolyó vize csodálatos természeti képződményt – 120 négyzetméteres mészkőlerakódást – épített ki.

Magyar sódomb, melyhez hasonló csak 2 van a világon
A környék szimbóluma és védjegye az Európában egyedülálló látvány.

kalciumot, nátriumot, magnéziumot, ként tartalmazó hidrogénkarbonátos gyógyvíz, melynek metakovasav tartalma is jelentős. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Értékét felismerve a falu mára gyógyfürdőkre épült gyógyturizmus központja.

Gyógyvizét sokan keresik fel, a víz főleg csontsérülések, ízületi és reumatikus bántalmakban szenvedők részére hatásos, de ivókúrára is javallt.

Az impozáns látványt nyújtó csipkézett, fehér képződmények minden évszakban elragadó látványt nyújtanak, ezért a meleg termálvíz sódombi “munkáját” a téli mínuszok sem tudják befolyásolni.

A különösen szép esti fényekkel valóságos mesevilág ez a hely.

A fotókért köszönet Szinok Gábornak.

Fotók: Szinok Gábor

Íme hazánk 28 minősített gyógyhelye - Egerszalók is csatlakozott
Az idén több településsel bővült a lista.