Virágzó vidékünk

Megújul az Alföldön a fotósok kedvelt szélmalma

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2019. 01. 28. 09:26

Tanösvényt és fotólabort is kialakítanak a pályázaton nyert összegből
Korábban a témában:

Megújul az 1800-as évek közepén épült bagimajori szélmalom, a rekonstrukció a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán nyert 110 millió forintból valósul meg.

A kivitelezés az idén tavasszal kezdődik és a károsodás mértékétől függ a beruházás befejezésének időpontja. A támogatási szerződést megkötötték, február közepén írják ki a közbeszerzési eljárást

– mondta Nagy Szilárd, Kengyel polgármestere.

Az elnyert összegből a szélmalom mellé tanösvényt és parkolót is létesítenek, valamint kialakítanak egy fotólabort a malom mellett található, korábban iskolaként működő kúria jobb szárnyában, hiszen a környék vonzza a fotósokat. A romossá vált egykori mázsaházat lebontják.

Kengyel, 2019. január 26.
Szélmalom a Kengyelhez tartozó Bagimajorban 2019. január 25-én. Az önkormányzat felújítja az 1800-as évek közepén épült malmot a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán nyert 110 millió forintos támogatásból.
MTI/Mészáros János
Fotó: MTI/Mészáros János

A turisztikai nevezetességnek számító szélmalom mellett található egy 300 hektáros halastó, valamint az esztergomi bazilika “kicsinyített másaként” emlegetett bagimajori kiskápolna.

Nagy Szilárd felidézte, hogy 2018 elején egy ideig nem volt látogatható a szélmalom, mert az épület fő tartógerendája eltört. A statikai vizsgálat eredményeként megállapították, hogy a többi gerenda biztonságosan tartja az épületet, így megnyitották azt a látogatók előtt. A polgármester megemlítette, hogy öt éve a malom lapátjai is károsodtak, így az épület “megérett” a felújításra.

Az 1850 körül, dombra épült bagimajori szélmalom tizenöt méter magas téglaépület, amelyet az 1960-as években felújítottak és alkotóházként használták. A malom belseje négy szintre tagolódik, a kúpalakú tető zsindelyfedeles, írta az MTI.

Kiemelt kép: MTI/Mészáros János

vissza a címlapra

Kommentek

Budapest, 2014. június 4.
Bálint György kertészmérnök a Hogy volt!? címû tv-mûsor felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának 7-es stúdiójában. 
MTVA Fotó: Zih Zsolt
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.