Virágzó vidékünk

Hamarosan kezdődik a medvehagyma szezon a Mecsekben

A hazai erdők biztosítják területeiken az egészséges növény gyűjtését.

A Mecsekerdő Zrt. már készül a medvehagyma szezonra. A cég közzétette, mely erdőterületeken, és milyen feltételekkel lehet gyűjteni majd a növényt.A növény onnan kapta kissé szokatlan elnevezését, hogy a barna medvék előszeretettel fogyasztják terméseit, és még a föld alól is gyakran kiássák, ahogy a vaddisznók is.

A Mecsekerdőnél az előző évek tapasztalatai alapján úgy döntöttek, hogy több olyan területet is megjelölnek, ahol nem szabad medvehagymát szedni majd annak ellenére sem, hogy jogszabályi változás nem történt tavalyhoz képest.

Ennek értelmében 2009- óta állami erdőkben a nem védett területeken is csak annyi terményt (gomba, gyógynövény, gyümölcs, medvehagyma-levél) szabad szedni, amennyi az egyén szükségletét kielégíti, vagyis fejenként legfeljebb két kiló gyűjthető naponta. Ennél nagyobb mennyiség betakarításához már az erdőgazdálkodó külön engedélye szükséges, amit a Mecsekerdő Zrt. erdészeteinél lehet megvásárolni.

Az évezred térhódító növénye a medvehagyma
A medvehagyma élettani hatása a fokhagymával vetekszik.

Védett területen kizárólag csak akkor lehet medvehagymát szedni, ha azt a természetvédelmi hatóság, majd az erdészet is engedélyezte. A fokozottan védett területeken semmilyen növény  nem gyűjthető.

Az alábbi térképen tájékozódhatnak a Mecsekerdő Zrt. által kezelt erdőterületek erdészeti beosztásáról. Sötétzölddel a védett területeket, pirossal a fokozottan védett területeket, narancssárga színnel a medvehagyma kíméleti területeket jelölték.

Forrás: Google Maps

A medvehagyma jótékony hatása

A növény fogyasztása fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését, ugyanakkor csökkenti a vérnyomást és a vérzsírt is. Jelentős C-vitamin tartalmának köszönhetően hatékony immunerősítő is.

A népi orvoslás a medvehagymát a vöröshagymához és a fokhagymáshoz hasonlóan a felső légúti megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurut súlyosságának csökkentésére is használja, de bélfertőtlenítő szerként is beválik.

A medvehagyma rendszeres fogyasztása a koleszterinszint csökkentésének, így számos szív-érrendszeri megbetegedés megelőzésének természetes gyógymódja.

Szedjük és fogyasszuk tehát bátran ezt az igen hasznos hagymafélét, de arra vigyázzunk, hogy a zöld levelek a megtévesztésig hasonlítanak a gyöngyvirág mérgező leveleire, tehát szigorúan csak a kijelölt területen hódoljunk a medvehagyma-szedés szenvedélyének!

Kiemelt fotó: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik