Virágzó vidékünk

Augusztusig nem látogatható a Mátra legszebb kanyonja

A patak völgye ökológiai folyosóként fontos élőhelyeket köt össze.

A Mátra déli oldalába mélyülő patakvölgy, a Tarjánka-szurdok hazánk egyik legszűkebb, leglátványosabb szurdoka, melynek látogatása a természeti értékek védelme és a balesetveszély miatt csak a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) által szervezett szakvezetések keretében lehetséges. A februárban 60 fő részvételével megtartott túra után a védett és fokozottan védett fajok érdekében 2019. augusztusáig már nem szerveznek szakvezetést a Mátra legszebb kanyonjában, a szurdok látogatására az őszi és a téli időszakban biztosítanak lehetőséget, amelyekre honlapjukon lehet jelentkezni, tájékoztatott a BNPI.

Fotó: Fehér Elvira

A völgyfal szemléletesen tárja föl a Mátra badeni korú rétegvulkáni összletét, kitűnően tanulmányozhatók itt a hegység változatos kőzettípusai és kőzetváltozatai, melyek kiválóan szemléltetik a hajdani vulkáni folyamatokat.

A patak völgye ökológiai folyosóként fontos élőhelyeket köt össze. A szurdokban számos védett növény előfordulása ismert. Megtalálható itt a gérbics, közvetlen környezetében a bársonyos kakukkszegfű, a hegyközi cickafark, a magyar perje, a macskahere, a magyar repcsény, az epergyöngyike, a házi berkenye, a selymes boglárka, a magyar bogáncs és a hosszúlevelű árvalányhaj.

Fotó: Fehér Elvira

A védett állatok közül dokumentált a vöröshasú unka, a fali gyík, a zöld gyík, a folyami rák, a nappali pávaszem, a lapos kékfutrinka és a kisasszony szitakötő. A szurdok közvetlen környezetéből olyan szubmediterrán jellegű ritka rovarok ismertek, mint a lándzsás karimáspoloska és a mannakabóca. A fokozottan védett madárfajok – például uhu, fehérhátú fakopáncs – fészkelésének feltétele a környék zavartalansága.

Fotó: Fehér Elvira

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság mint a fokozottan védett domoszlói Tarjánka-szurdok természetvédelmi- és vagyonkezelője, felhívja a kirándulók figyelmét, hogy a területre belépni a fenti lehetőségeken kívül csak a természetvédelmi hatóság engedélyével lehet (1996. évi LIII. Törv. 40. §). A jogszabály betartását a természetvédelmi őrszolgálat tagjai ellenőrzik, szabálysértés esetén természetvédelmi bírság kiszabására irányuló eljárást kezdeményeznek.

Kiemelt kép: Fehér Elvira

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik