Virágzó vidékünk

Elindultak Tütüvel és meg sem álltak a Díszpintyig

Sokak kedvenc helye a zalaegerszegi gasztrobár.

Zalaegerszeg főterén a Dísz téren van egy kortárs designra hangolt hely, ami nyugodtan lehetne Pesten is, vagy bárhol Európában. Az épület, melyet a tulajdonos építész édesanyja álmodott újjá, a városi mendemonda szerint régen buszpályaudvarként üzemelt.

A gasztrobár konyháját tekintve hamburgerező, street food verseny győztes ételekkel. Ha nem lenne jó híre a burgerüknek, akkor is be akarnánk ülni egy kávéra, a design nemcsak cool, de kedves is, látszik, hogy szeretettel van berendezve.

Fotó: facebook.com/ diszpintybar

Tőke Erik, a tulajdonos gyorsan kiábrándít a buszmegállós sztorival kapcsolatban: az épület soha nem üzemelt buszpályaudvarként, eredetileg is kereskedelmi-vendéglátóipari helyiségnek épült, és sokáig kihasználatlanul állt a zalaegerszegi Dísz téren.

Az viszont igaz a városban hallottakból, hogy valóban az édesanyja, László Ildikó volt az építésze, aki Erik feleségével, Wéber Anitával designolta a helyet. A belső kialakítás inkább a feleségem, Anita ízlését dicséri – teszi hozzá a tulajdonos.

Fotó: Sokszínű Vidék

Hogyan indultak, mikor nyitott a Díszpinty?

Először egy guruló food truck-al (gasztro busszal) kezdtük 2013-ban. Ezt két évig csináltuk, és ezután nyitottuk a Díszpintyet 2015-ben.

Milyen szerény! Úgy tudom országos díjat is nyertek a food truck-kal.

2015-ben hoztuk el a Food Truck Show közönségdíját a Tütüvel, ezután nyitottuk a Pintyet.

A Tütü egy 1972-es bilikék Citroën kisbuszból kialakított büféautó, ami Erik, és felesége ötlete alapján valósult meg. A stílusos külső minőségi ételkínálattal párosul, a Dining Guide így írt a Tütüről: „Pulled porkjuk vagy a vaddisznós szendvicsük után már soha többet nem a balerinák tüllszoknyája fog beugrani a Tütü szó hallatán.”

Fotó: facebook.com/ tutubusz

Erik, és felesége úgy gondolták, először kipróbálják magukat a street food világában, és amikor látták, hogy ez működik, olyat főznek, amit szívesen fogyasztanak az emberek, ezután döntöttek saját étterem nyitása mellett.

Mennyi idő alatt sikerült átalakítani a helyet? – ezt már Erik édesanyjától, az építész és belsőépítész László Ildikótól kérdezem.

Az étterem belső kialakításával nagyon hamar, 2-3 hónap alatt készen lettünk.

A design bauhaus-hoz hasonló, minimál stílus. Ezt az épületet eredetileg un. „térfalnak” tervezték a háta mögött lévő 80-as években épült Tudomány és technika háza elé – ami egy nem túl impozáns épület, de egyébként nem is olyan rossz arányú, csak hát nem szép, de ez ugye adott volt a Dísz téren. A helyiséget sokáig nem hasznosította senki, üresen állt, majd 2015-ben sikerült bérbe venni a város egyik kft.-jétől – mondja az építész.

Zöldtető a Díszpinty tetején – Fotó: archindeco.com

A Díszpinty zöldtetővel is büszkélkedhet, aminek a design mellett technikai okai is vannak, ennek köszönhetően nyáron nem forrósodik úgy át a lapostető, illetve ezzel is nőtt a Dísz téren lévő zöldfelület.

A helyiek láthatóan nagyon megkedvelték a Díszpintyet.

Ez így van, ennek mi nagyon örülünk. A vendéglátás a fiam, Erik szenvedélye. Egész kicsi korától szeretett sütni főzni velem a konyhában. Én sok vendéglátóhely tervezésében részt vettem, mindig azt szoktam mondani, hogy ahhoz, hogy egy hely működjön 5 dolognak kell összejönnie: (1) Nem mindegy, hogy milyen a hely és az sem, hogy hol van (2), a belső designnak is rendben kell lennie (3). Roppant fontos, hogy mit adunk a vendégeknek (4), és nem utolsó sorban az sem mindegy, hogy ezt hogyan tesszük meg, hogyan szolgáljuk ki őket (5).

Fotó: facebook.com/ diszpintybar
Már toborozzák a nyári munkaerőt a Balatonnál
Pultost, pincért, szakácsot, recepcióst és konyhai kisegítőt is keresnek.

A kiemelt képen Tőke Erik látható – Fotó: facebook.com/tutubusz

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik