Virágzó vidékünk

Drágultak a termőföldek az országban

A vevők a termőföld hektárjáért átlagosan 1,117 millió forintot fizettek 2018-ban.

2018-ban a termőföld hektáronkénti átlagára közel másfél millió forint volt – derült ki 2019-es Agrotax Iránytűből. Az elemző cég erre az évre is közel 10 százalékos áremelkedést jelzett előre, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara weboldalán.

Az Agrotax Kft. az előző évek után a 2018-as termőföldpiaci árak elemzését is elvégezte, és a tavalyi esztendő után idén is közreadta az eredményeket. Mint Sáhó Ákos, a cég ügyvezetője a február 28-i sajtótájékoztatón elmondta, a 2018-as adásvételi folyamatokat egy precízebb módszertannal vizsgálták, ugyanakkor a pontosabb kép miatt az előző évek elemzését ezzel a módszerrel újra elvégezték. Ahogy fogalmazott:

a mostani 2019-es Agrotax Iránytűben a 0,5 hektárnál kisebb területű szőlő és gyümölcsösök vételár-adatait már nem vették figyelembe, mert a felépítmények miatti magas árukkal túlzottan nagy hatást gyakoroltak az átlagos árakra, ezért torzították a valós helyzetet.

Tavaly 19563 adásvételt, illetve 684 településen 1387 megfigyeléssel haszonbérleti tranzakciókat vizsgáltak. Sáhó Ákos megjegyezte, az egy évvel ezelőtti árprognózisuk pontos volt: akkor 10 százalék körüli növekedést jeleztek a szántóknál, valamivel többet a többi művelési ágnál, és ezek be is váltak.

Az adatok ismertetése során elhangzott:

tavaly egy hektár termőföld országos átlagára 1,437 millió forint volt, ami 12 százalékkal magasabb a 2017-es átlagárhoz képest.

A drágulás felhúzta Észak-Magyarország régióban is az árakat, és végre átlépték az egymillió forintos hektáronkénti szintet. A vevők a termőföld hektárjáért átlagosan 1,117 millió forintot fizettek. A legmagasabb országos átlagár a Dél-Alföldön (1,757 millió forint/hektár) alakultak ki. A régiók sorrendjét Budapest vezette 3,1 millió forintos hektáronkénti átlagárral. Az egyedi rekord, a legmagasabb átlagár Békés megyében született, ahol 1,969 millió forintot adtak egy hektár földért, míg a legalacsonyabb átlagos földár Nógrád megyében született (994 ezer forint/hektár). 2018-ban a legtöbb föld a Dél-, illetve Észak-Alföldön cserélt gazdát (régiónként 5800, illetve 5500 hektáros forgalom), amely az éves országos forgalom több mint 40 százalékának felelt meg.

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik