Virágzó vidékünk

Előbújt a tavasz féltve óvott újabb hírnöke

Felső-Kemenesháton is háborítatlan otthona van.

2018-ban elsőként a Kiskunsági Nemzeti Park adott hírt a tavasz egyik féltve óvott hírnökének, a tavaszi sáfránynak a virágzásáról, idén pedig a National Geographic Magyarország számolt be a gyönyörű virág  megjelenéséről a Vas megyei a Felső-Kemenesháton.

A tarka sáfrány rokonaitól eltérően nem hegyi réteken és üde erdőkben, hanem száraz, gyakran homokos talajú mezőkön él Európa délkeleti részén. Az erdős puszták egyik jellemző vadvirágaként elterjedése hűen követi az erdős puszták övét a Volgától egészen hazánkig.

Hazánknál északabbra nem fordul elő a tarka sáfrány, ez az alapvetően mediterrán növényfaj. Magyarországon a Mezőföldön és a Dél-alföldön található elsősorban, azonban mindenhol csak kisebb állománya él. Vas megye területén ez az egyetlen ismert helye tarka sáfránynak. Felső-Kemenesháton a jelenleg honvédségi tulajdonban lévő legelő és reptér oltalom alatt áll, hiszen számos ritka állat és növényfajnak háborítatlan otthona. A tarka sáfrány természetvédelmi értéke 10 000 Ft, írta a NatGeo.

A tarka sáfrány virágzása rövid ideig tart, az egyes virágok két három nap után elhervadnak még akkor is, ha nem termékenyültek meg. Ha virágzásuk idején hideg az idő, legfőbb beporzóik, a méhek nem járnak, így termést abban az évben nem is hoznak.

Arról már beszámoltunk, hogy a többi gyönyörű tavaszi vadvirág közül már kinyílott a tőzike és a hóvirág is, utóbbit hóvirágünnep köszönti az Alcsúti Arborétumban.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik