Virágzó vidékünk

Már virít az egyhajúvirág a Csodaréten

A tarka sáfrány is gyönyörű látványt nyújt

A tavasziasra fordult időjárás előcsalogatta a föld alól két korán nyíló, gyönyörű vadvirágunkat, az egyhajúvirágot és a tarka sáfrányt – olvasható a Kiskunsági Nemzeti Park weboldalán.

Az Ásotthalmi Láprét, vagy ahogy első látogatói elnevezték sokszínűsége és gazdag növényvilága miatt, a Csodarét botanikai szempontból a Duna-Tisza köze legértékesebb védett természeti területe. Itt él a Kárpát-medence egyik legjelentősebb, mintegy nyolcvanezer tövet számláló egyhajúvirág állománya. A növény rózsaszínes-ibolyás színű lepleiben idén a hosszú ideig tartó kemény fagy csak most gyönyörködhetnek a túrázók.

Egyhajúvirág

Aki szeretné megcsodálni az egyhajúvirág szőnyeget a Csodaréten, az csatlakozzon március 11-én a Kiskunsági Nemzeti Park szakvezetéses túrájához. Részletek IDE KATTINTVA.

A tarka sáfrány is tömegesen fordul elő a Duna-Tisza közének déli részén a lösz- és homokpuszta gyepeken, homoki tölgyesekben és a helyükre telepített akácosokban.

Már virít az egyhajúvirág a Csodaréten 2
Tarka sáfrány

A 3-8 centiméteres, fehéres vagy halvány liláskék, kívül sötétlila hosszanti csíkokkal díszített virágai szár nélkül, egyenesen a földalatti hagymából törnek elő.

Fotók: Wikimedia Commons

 

Olvasói sztorik